Sharon de Miranda is chef-kok, in hart en nieren. Nederland kent haar van het programma BinnensteBuiten, waar ze sinds 2015 wekelijks eenvoudig te bereiden gerechten maakt, die voor iedereen betaalbaar zijn. Bovendien is ze moeder van twee kinderen, van twaalf en tien jaar jong. Ze houdt van een rustig leven met haar gezin. En, uiteraard, ze houdt van lekker eten. Daar maakt ze altijd tijd voor.
'Wat mijn lievelingseten is? Dat zou ik niet zo kunnen zeggen, ik vind alles lekker. Het is maar net hoe de dag is of wat voor weer het is. Ik ben echt dol op pom, een Surinaamse ovenschotel. Maar ook roti vind ik heerlijk. Of saoto soep, een rijkgevulde Indonesische kippensoep. Aan de andere kant kan ik ook enorm genieten van lekker gekookte aardappeltjes met bloemkool en een kaassausje. Daar kan je me zelfs voor wakker maken!”
Hoe was je als kind?
“Als kind was ik altijd al met eten bezig. Als ik wakker werd, vroeg ik wat we gingen eten. Na het ontbijt wilde ik weten wat de lunch werd. Na de lunch was ik nieuwsgierig naar het avondeten. En, je raadt het al, daarna wilde ik weten wat er de volgende dag op tafel zou staan. Ook van een ander wilde ik altijd weten wat hij of zij gegeten had. Eten vond en vind ik écht heel interessant. Ik ben niet theoretisch ingesteld. Mijn moeder zei altijd ‘volg je hart en word gewoon kok’. Dat heb ik gedaan. Want ik had geen zin in aardrijkskunde en geschiedenis. Dat interesseerde met niet. Maar koken wel.”
Wat voor opleidingen heb je gevolgd?
“Ik ben begonnen op Curaçao, bij Maris Stella SBO. Daar leerde ik de basis, snijtechnieken enzo. Curaçao is Zuid-Amerikaans en Creools. Je maakt bijvoorbeeld pasteitjes en gebruikt er hele andere ingrediënten. Maar wel onder het mom van de Franse kookstijl. In Nederland ging ik naar de MBO, ook gericht op de Franse keuken, maar meer met wijn en wat neutralere smaken. Op de opleiding in Nederland heb ik geen komijn of korianderzaadjes gebruikt. Op Curaçao is dat heel normaal.”
Je vindt dat jouw gerechten toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Waarom?
“Ik vind dat iedereen lekker moet kunnen eten. Mensen die wat meer te besteden hebben, kunnen makkelijk uit eten. Maar juist mensen die minder te besteden hebben, moeten thuis lekker kunnen koken. En daar wil ik met mijn recepten het verschil maken. Wat ik bijvoorbeeld heel lekker vind is hutspot, maar dan met rendang. Dat is Indisch met Hollandse pot en écht superlekker. Die combinaties zie je sowieso veel terug in mijn recepten.”
Wat vind je van de producten van de boer?
“Ik werk al een tijdje voor de provincie Flevoland en kreeg de opdracht om te kijken wat er in die ‘groentetuin van Europa’ allemaal te vinden is. Toen pas zag ik wat er allemaal groeit! Die passie voor het boerenvak proef je terug in de producten. Ik heb met een kaasboer hier in de polder samengewerkt en een Madame Jeanette kaas ontwikkeld, een pittige peperkaas. Ik maakte de sambal en hij verwerkte die in de kaas. Zo komen mijn roots weer terug in een stuk Hollandse kaas. Echt mijn droomkaas! Tijdens mijn tocht door Flevoland bezocht ik bijna vijftig boeren. Dat leverde een hoop verhalen en recepten op, die ik verwerkt heb in een kookboek. ‘Sharon gaat lokaal’, heet het.”
Hoe ben je bij BinnensteBuiten terechtgekomen?
“Ik was pas negen jaar oud en wist toen al dat ik tv-kok wilde worden. Die programma’s over eten op tv vond ik zo ontzettend tof. Hoe mooi is het dat je aan iedereen je kookkunsten kan laten zien? Dat dacht ik als kind al. Dus ja, daar ga je dan voor. Op een gegeven moment heb ik gewoon auditie gedaan. En nu ben ik bezig aan mijn tiende seizoen! We filmen het hele jaar door, minimaal één keer per maand. Maar eigenlijk ben ik er elke dag mee bezig, want je stapt naar buiten en het is ‘kijk, dat is Sharon van BinnensteBuiten’.”
Je bent een bekende Nederlander geworden!
“Ja, ik dacht ook dat ik dat leuk zou vinden. Maar dat is het niet altijd, want mensen claimen je de hele tijd. Ik wil met mijn gezin lekker uit eten kunnen gaan, zonder dat je lastig wordt gevallen. Maar daar is totaal geen begrip voor. Je bent je privacy kwijt. Je bent een publiek persoon en men vindt dat je altijd maar ‘aan’ moet staan voor alles en iedereen.”
Waar haal jij je inspiratie voor nieuwe gerechten vandaan?
“Ook bij de boeren, daar blijf ik langsgaan. En op vakantie natuurlijk, dan word ik gevoed met allerlei nieuwe ideeën. Daar word ik helemaal ‘hyper’ van. Want elke cultuur heeft z’n eigen producten of andere bereidingswijze. Ja, dat maakt me heel gelukkig. Je ziet ook aan m’n recepten waar ik geweest ben. Na een vakantie in Spanje gooi ik overal gedroogde ham in. En als ik lekker thais gegeten heb, gebruik ik de volgende dag veel citroenbladeren.”
En waar ben je laatst op vakantie geweest?
“Twee maanden terug was ik in Bolzano, in Italië. Daar kwam ik erachter dat ik Italiaanse tomaten écht ontzettend lekker vind. Ik hou eigenlijk helemaal niet van tomaten. Natuurlijk, ik kook ermee. Maar rauwe tomaten, die zie je mij echt niet eten. Maar in Italië wel hoor! Tjonge, wat waren die lekker. Dat verbaasde me echt. Tomaten met ansjovis erop en wat olijfolie. Of roomkaas met gemalen basilicum en gedroogde tomaten. Ik maak nu ineens recepten die allemaal gebaseerd zijn op tomaten. Die Italianen hebben een heel sterke eetcultuur. Ze zijn trots op hun gerechten. Ik vind dat wij in Nederland ook een mooie keuken hebben. Maar mensen zijn er niet echt trots op. Dat vind ik jammer. Je mag best trots zijn op al die mooie producten die hier verbouwd worden. Ik probeer daar een verschil in te maken!”
Je bent gekozen tot Flevoland’s zakenvrouw 2023. Wat betekent dat voor je?
“Ik werk voor de provincie Flevoland als manager van het Foodforum. Dat is een inspiratierestaurant op het oude Floriadeterrein, dat nu gratis toegankelijk is. En dat is vooral heel hard werken. Soms vindt m’n gezin dat niet leuk en dan moet ik wat extra tijd voor ze maken en m’n best doen om het anders in te plannen. Die prijs vind ik een erkenning voor het harde werk. Want behalve kok bij BinnensteBuiten, doe ik nog zoveel meer. Ik werk er zeker nog veertig uur bij. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met het ‘menu voor de toekomst’. Ons voedselpatroon zal moeten veranderen om in de toekomst iedereen van lekker eten te voorzien, met bovendien respect voor de aarde. Plantaardig en regionaal geproduceerd voedsel is daarbij belangrijk. Maar hoe doe je dat? Ik maak daar workshops over en schrijf er programmeringen voor. Ik ben echt méér dan alleen tv-kok.”