nieuweiconen

Nieuwe iconen in De Ark

De ‘Ark van de Smaak’ is zowel een boektitel als een verzameling bedreigd culinair erfgoed. Het is een prachtige naam voor lekkere producten die dreigen te verdwijnen, zoals de Boeren Edammer, de Boeren Goudse Opleg of de Boeren Leydse. Gebrek aan afzet, boeren die ermee ophouden, veranderingen in de maatschappij, de klant die de kleine producent niet meer vindt. Voor een klein gezin of alleenstaanden koop je geen Edammer bol meer. Maar met zes kinderen aan tafel was die vroeger al binnen een week op. Men kocht ze vaak voor een half jaar in voorraad.

Slow Food is een nationale en internationale beweging die probeert de verscheidenheid en smaken van weleer voor de ondergang te behoeden. Daarom is deze lijst ook door ze opgesteld. Met die lijst in de hand is het geweldig om streken te bezoeken en te kijken wat je ervan kunt kopen. Van de Kollumer Zoete Grauwe erwt of het Katwijkse bospeentje tot de Friese Kanternagelkaas. Zo’n lijst is nodig en leuk. Maar nog leuker is het om er nieuwe producten bij te bedenken die ook bijzonder zijn, wel of niet bedreigd, maar die nu al niet meer mogen verdwijnen.

Ultieme samenwerking

Dan denken we aan de Wilde Weide Kazen. Een prachtig streekproduct. Overigens ook te herkennen aan het GTS-keurmerk, Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Tref je dit Europese keurmerk aan op kaas, dan weet je dat het Boerenkaas is, op de boerderij gemaakt van hoofdzakelijk eigen melk, die niet boven de 40 °C is verwarmd. Het label is in heel Europa hetzelfde. Wilde Weide Kaas krijgt die unieke smaak letterlijk van de veenweides in de buurt van Zoeterwoude. Inmiddels biologisch, een van de boeren is zelfs biodynamisch. Dat is de ultieme samenwerking tussen natuur, dier, boer en kaasmaker.

Superlekkere kaas

Nog eentje voor de ark? Nou, wat dacht je van Boerengraskaas. De kaas van de melk van koeien, die voor het bemesten uit, vóór de eerste snede van het gras, al buiten staan. Of de Boeren septemberkaas. Maak daar gewoon een aparte groep van. Van de melk die van het gras komt dat nog in de late zomerzon groeit. In de tijd dat veel koeien al binnen staan. Maar grazen ze nog op dat late gras, dan levert dat een vaak lastig te maken, maar superlekkere kaas op.

Goudse geitenkaas

En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de Goudse geitenkaas, zoals die van boerderij de Papekop. Ook al een erkend streekproduct uit het Groene Hart. Nog niet eens zo oud, maar nu al waardig om een plekje te krijgen in de Ark van de Smaak. Want wees nou eerlijk, daar horen.

Aandacht voor bedreigd culinair erfgoed

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus met bedreigd culinair erfgoed: kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, terwijl ze bijzonder zijn omdat ze deel uitmaken van de cultuur, historie of traditie van een streek of land. Met dit platform wordt aandacht gevraagd voor kwetsbare groentes, fruit, granen, drank, kazen en vleeswaren. Wereldwijd hebben al meer dan 5.000 producten een plekje in de Ark gekregen, waaronder 100 Nederlandse. Slow Food Nederland maakt deel uit van een wereldwijde voedselbeweging, die zich inzet voor een goed, schoon en eerlijk voedselsysteem voor iedereen. De organisatie brengt mensen uit de hele voedselketen samen. Van boeren tot en met chefs, vissers tot en met wetenschappers, consumenten en ondernemers. Om voedselvraagstukken aan te pakken en tot oplossingen te komen. Slow Food biedt een platform voor mensen die het anders durven doen. Met aandacht voor mens, dier én natuur. Het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’ is een initiatief van Slow Food Nederland. Het boek brengt een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland en laat zien dat ons land heel goed kan volstaan met voedsel van eigen bodem. Met recepten van chef-koks, interviews en een kalender voor seizoensgebonden eten.


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.