Land van Boer en Zuivel: “Het was écht een sprong in het diepe!”

De nichtjes Ploon en Nena staan samen in de kaasmakerij van Zuivelboerderij Van Wees in Nieuw-Vennep, sinds de moeder van Ploon vorig jaar zomer na een kort ziekbed onverwachts overleed. “We zijn verder gegaan met wat Ellie heeft opgebouwd”, vertelt Ploon. “We maken een aantal dagen per week boerenkaas en zure zuivel. Kees, mijn vader, verzorgt de koeien en Donna, de moeder van Nena, springt bij in de winkel als het druk is. Daarnaast staan we zelf in de winkel.”

Een gedeelte van de tijd werken de meiden buitenshuis. Zo werkt Nena om te beginnen een dag in de week bij Marije van der Poel om meer ervaring op te doen. “Toen ik zestien was heb ik bij haar stage gelopen en vroeg ze of ik tijd overhad om bij haar te werken. Het is handig om zo ervaring op te doen. Want zelf zijn we nog maar net een jaartje bezig. Dan is rauwmelkse kaas maken toch een uitdaging! En Marije heeft een schat aan ervaring. Bovendien is ze heel gedreven. Dat enthousiasme van haar werkt aanstekelijk!” Daarnaast werkt Nena nog een dag in de week bij Kaasboerderij Schrama, ook in Rijpwetering. Zo doet ze bij beide bedrijven veel ervaring op bij het maken van kaas.

En Ploon, waar werk jij?

“Ik werk op maandag en dinsdag op de afdeling sales en marketing bij Van ‘t Riet. De kennis die ik daar opdoe kan ik goed gebruiken om onze producten nóg bekender te maken. In de dertig jaar dat mijn moeder de winkel heeft opgebouwd, heeft ze een grote, vaste klantenkring gekregen. Daar borduren wij op voort, met net wat meer gebruik van social media. Het is superleuk om te zien dat de verkoop in de winkel weer verder groeit!” Ploon en Nena hebben allebei op de Aeres Hogeschool in Dronten gezeten. Wat ze daar leerden kon meteen in praktijk gebracht worden. “Samen sta je sterk”, vindt Nena. “Als de een het even niet weet, dan weet de ander het wel. Zo vul je elkaar mooi aan.”

Jullie zijn vastberaden om er een succes van te maken?

“Jazeker”, roepen ze tegelijk. “Het was écht een sprong in het diepe”, zegt Nena. “We hebben het toch eerst moeten leren, maar we zien dat onze zuivelproducten gewaardeerd worden, dat mensen graag terugkomen. Ondanks dat we nog maar net bezig zijn. Dat geeft wel de broodnodige motivatie om verder te gaan!”

Hebben jullie bewust voor het maken van boerenkaas gekozen?

“Dat deed mijn moeder ook altijd”, zegt Ploon. “En zelf vinden we het een mooie uitdaging om van rauwe melk kaas te maken. Bovendien, de mensen komen hier juist voor de boerenkaas! Je moet wel écht schoon werken want je ziet het al snel terug in de kaas als het niet helemaal goed is gegaan. En dat is een mooie uitdaging! Ik weet nog dat Marije zei dat voor iedere kaas wel een klant te vinden is. Dat gaat hier ook op.” Nena stelt dat je moet blijven presteren om een goed product te maken. Maar dat is niet altijd eenvoudig. “We hebben een melkrobot en de koeien staan in een vrijloopstal met houtsnippers. De kwaliteit van de melk kan best variëren. Zeker als het wat natter weer is, zie je elke verandering terug in de kaas. Dan ga je maar een keer onderuit, we doen het tenslotte allemaal voor het eerst. Maar dan weet je wel weer waar je beter op moet letten!”

Wat voor producten maken jullie nog meer?

“We maken karnemelk, volle kwark, rauwe melk, kruidenkaas en boerenroomboter en verkopen alles vanuit onze eigen kaaswinkel”,vertelt Ploon. “Een gedeelte gaat naar ondernemers in de buurt, zoals de slager en een broodjeszaak.” Nena vertelt dat ze hard hebben gewerkt om een kaasautomaat aan de weg te zetten. “Dat was nog een hele klus, maar nu is het helemaal naar onze zin. De automaat draait al. Onze winkel is op dinsdagmiddag, vrijdagmiddag en op zaterdag open. Op deze manier geven we de mensen wat meer gelegenheid om bij ons kaas en andere producten te kopen.”

Vertel eens wat over de koeien

“We melken ongeveer 60 koeien”, zegt Ploon. “Het zijn bijna allemaal Holsteiners, plus een paar kruislingen met Jersey of Brown Swiss.” Nena vertelt dat de koeien tijdens het weideseizoen zelf kunnen kiezen of ze naar buiten of naar binnen willen. “Met dit mooie weer merk je dat ze graag in de stal liggen, want daar is het lekker koel. In de wei is het nu veel te warm. Een koe kan immers beter tegen de kou dan tegen de warmte.”

Bij de laatste Cum Laude Verkiezingen hebben jullie vier medailles gewonnen. Goud voor de roomboter en drie keer brons voor de kruidenkaas, kwark en karnemelk. Hoe komt het dat jullie producten nu al zo goed beoordeeld worden?

Volgens Ploon was dat voor hen ook een grote verrassing. Nena vertelt dat ze nog maar een aantal weken bezig waren met het maken van zuivel. “Ploon’s moeder heeft het ons een paar keer uitgelegd, maar je moet het ook maar begrijpen én doen!” Ploon zegt dat haar ouders in 2002 en 2005 de ‘Jan den Besten Trofee’ gewonnen hebben, de voorloper van Cum Laude. Zo zijn we twee keer de beste van Nederland geweest. En in 2003 waren we nog een keer tweede.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

“De combinatie ‘automatisch melken’ en een vrijloopstal vinden we, zoals eerder gezegd, best een uitdaging voor de kwaliteit van de melk. We hebben daarom plannen om toch terug te grijpen op een traditionele melkput”, zegt Ploon. “Maar daarvoor moet wel de robot eruit en de melkput erin. Dat is pas écht een flinke investering.” “Op die manier willen we de kwaliteit beter en stabieler krijgen. Dat is ons doel”, vult Nena haar aan. “En over een paar maanden komt er een grotere kaastobbe. Eentje van 2.000 liter. Dan kunnen we nóg meer kaas maken.”

Op jullie website staat informatie over PARK21. over de verbinding tussen stad en platteland. Kan je daar iets over vertellen?

“We zitten hier in een echte akkerbouwpolder” zegt Ploon. “In Nieuw-Vennep zijn we de enige melkveehouder. En in heel Haarlemmermeer zitten er ongeveer vijf. De gemeente wil een park aanleggen van duizend hectare. Wij hebben met twee andere boeren de handen in elkaar geslagen. Zo proberen we ook deel uit te maken van dat park en eruit te halen wat erin zit. De stad met het platteland verbinden vinden wij een mooie gedachte, die ook nog eens ook goed bij onze bedrijfsvoering past.”

Kan je daar een concreet voorbeelden van geven, van die verbinding?

Nena vertelt dat de parkboeren elk jaar diverse evenementen organiseren. “Zoals het Boerenpaasfeest, Koe in de wei en de Aardappel-Oogstdag in september. Op die dag kunnen de bezoekers aardappels rooien in het land en daarvan friet laten bakken. Een heel gezellig, groot evenement, dat goed aanslaat bij de mensen uit de omgeving.”


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.