voorzitter_corona_boerderijzuivel

Voorzitter Theo Dekker over corona: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het goedkomt’

Theo Dekker (51), eigenaar van geitenboerderij Utopia Hoeve in Schagerbrug (Noord-Holland) en voorzitter van de Bond van Boerderijzuivelbereiders, ziet zijn verkoop teruglopen sinds de invoering van coronamaatregelen. Hij maakt zich zorgen, maar bekijkt de situatie van een positieve kant. Buitenlandse toeristen maken plaats voor binnenlands toerisme en zijn boerderijwinkel draait beter dan voor corona.

Minder toerisme

“Half maart zou de piek beginnen”, vertelt Theo. Dan levert Utopia Hoeve kaas in de hele regio. “Buitenlandse toeristen gaan vaak niet weg zonder een stuk echte kaas van de boerderij. Geen toeristen betekent minder afzet.” Gelukkig zijn inmiddels wel veel Nederlandse toeristen in de regio. Volendam en Texel zijn drukbezocht. Het verwachte piekmoment kwam alsnog; precies tijdens de hittegolf. “Ik ben erg blij dat het nu weer wat drukker is. Het is wel hard werken met temperaturen boven de 30 °C. Maar je hoort me niet klagen hoor!”, lacht Theo.

Kaas op voorraad

Ondanks de afname in verkoop, weigert Theo zijn kaas voor spotprijzen te verkopen. “Dat betekent wel dat ik nu veel voorraad heb. Dat kost tijd en geld. De kazen moeten gekeerd worden, geplastificeerd en ze moeten natuurlijk koel gehouden worden.”

Lokale verkoop gestegen

Aan de andere kant trekt de boerderijwinkel van Utopia Hoeve nu meer bezoekers dan voorheen. “Op donderdag en zaterdagmiddag is onze winkel open. We hadden dan zo’n dertig klanten. Nu zijn dat er tussen de 40 en 45. Een aanzienlijke stijging. We doen ons best om deze klanten vast te houden, onder andere met aanbiedingen.”

Leerzame periode

“Dit is een heel leerzame periode voor boerderijzuivelbereiders. Ik ben met mijn neus op de feiten gedrukt. Hoewel ik niet ziek ben geweest, heb ik wel nagedacht over wat er gebeurt als ik niet meer kan werken. Ik heb geen volwaardige vervanger en leidt hier momenteel nog niemand voor op. Dat moet ik anders gaan doen!”

Lief en leed delen

Zijn inzichten deelt Theo met collega’s uit de branche. “Boerderijzuivelbereiders zijn stuk voor stuk ondernemende mensen,” begint Theo, “maar de afgelopen tijd konden we niet écht ondernemen. We konden niet even bij elkaar op bezoek, even praten of elkaar even de handen schudden. Toch merk ik dat de branche dichter naar elkaar toe is getrokken. Hier in Noord-Holland houden we goed contact met elkaar en helpen we elkaar waar het kan.”

De tip van Theo

Aan collegaboeren geeft Theo graag een tip. “Zorg dat je verschillende soorten afnemers hebt. Als een van je afnemers onverhoopt wegvalt, kun jij je bedrijf overeind houden. Zo leveren wij aan kaaswinkels door het hele land, verkopen we naast kaas ook onze geitenmelk, hebben we sinds kort een webwinkel en zijn we actief in Facebookgroepen. Zijn we online ook nog eens goed zichtbaar!”

Utopia Hoeve – www.boerengeitenkaas.nl


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.