DeTweehoeven_DeBoerOp_boerderijzuivel

De Twee Hoeven:
Waar kaasfondue en educatie samensmelten

Vier generaties lang boert de familie Den Boer op de eeuwenoude boerderij aan de Steinsedijk in Haastrecht. Niek den Boer is er geboren en getogen. Nu staat hij samen met zijn vrouw Willemijn aan het roer van de melkveehouderij en kaasboerderij waar hij opgroeide. 80% van de melk wordt verkaasd naar ambachtelijke rauwmelkse boerenkaas. Met deze eigen kaas als hoofdingrediënt wordt niet alleen een authentieke kaasfondue van grootmoeders recept gemaakt, maar ook andere verrassende kaascreaties.

18 soorten kruidenkaas

De winkel op eigen terrein staat strak in de lak, is modern gedecoreerd en biedt bovenal een uitgebreid assortiment aan plattelandsen streekproducten. Van eigen makelij, maar ook producten van collega-boerderijen, zoals toetjes, boerenijs, rundvlees, eieren, koeken, boerensmeerkaas en oud-Hollands snoep. Liefhebbers van boerenproducten kunnen hun hart hier ophalen. Van eigen boerderij vind je de klassieke Goudse boerenkaas van jong tot extra oud en de klassieke kaas met kruiden, maar liefst 18 soorten. De kaasfondue, het paradepaartje van de familie, prijkt in de vriezer. En er zijn kaashapjes en kaassoepen op basis van oude kaas verkrijgbaar.

DeTweehoeven_DeBoerOp_Boerderijzuivel

Babyfoon

Om de winkel goed gevuld te houden, draait de kaasmakerij op volle toeren. Niek en Willemijn maken gebruik van een gesloten automatische kaastobbe, waar 6.000 liter tegelijk in verwerkt wordt. Op maandag en vrijdag maakt het gepassioneerde duo zelfs twee bakken. Om 4 uur ’s ochtends loopt de eerste bak vol. Willemijn met de babyfoon in haar achterzak. Naast boer zijn Willemijn en Niek namelijk ook de ouders van Teun (7) en Jelle (3). Willemijn: “Dat zijn echt twee kleine boertjes in de dop. Het combineren van het boerenleven met het gezinsleven is nog wel eens een uitdaging. We zorgen voor een strakke planning om alles soepel te laten verlopen.” De familie heeft daarom bewust gekozen voor het aannemen van personeel. Twee fulltimers en een aantal parttimers. “Ik vind het belangrijk om ook echt een moeder voor onze jongens te kunnen zijn. Daarom is het fijn dat we extra mensen hebben lopen die er net als ons echt voor gaan!”

Omgebouwde hooiberg

Naast het bezoeken van de boerderijwinkel is er op het erf van De Twee Hoeven nog veel meer te doen. De hooiberg die vroeger gebruikt werd om hooi op te slaan, is nu omgebouwd tot een professionele ontvangstruimte met een bar. Groepen kunnen hier terecht voor een borrel of lunch in combinatie met een rondleiding, een proeverij met eigengemaakte Goudse boerenkaas of een avond kaasfonduen. Willemijn: “Als ik ergens trots op ben, dan is het de kaasfondue wel. Die is écht uniek, dat durf ik wel te zeggen. Mensen komen overal vandaan om hem te halen bij ons in de winkel. Een aantal heeft hem geprobeerd na te maken, maar dat is niet gelukt. Onze fondue is niet te vergelijken met de Zwitserse, je proeft het Hollandse boerenleven erin terug.”

DeTweehoeven__DeBoerOp_Boerderijzuivel

Grootmoeders recept

(Schoon)moeder Nel den Boer is druk in de keuken. Raspen, snijden, smelten en roeren. Ze maakt één keer in de week twee pannen en aan het einde van het jaar maakt ze grotere hoeveelheden. Nel: “Gelukkig kan en mág ik het zelf altijd nog doen.” De fondue is gemaakt van eigen kaas en melk, er zit dus geen alcohol in. Houd je na het fonduen nog wat over, dan kun je het mengsel de volgende dag gebruiken als een heerlijke kaassaus over de macaroni. Nel: “Het mysterieuze ingrediënt van de kaasfondue is de kruidenkaas die we eraan toevoegen. Daar zitten zeven soorten kruiden in en dat is ons geheim” lacht Nel.

Eigen boerderij-app

Als er niet aan nieuwe recepten wordt gewerkt, zijn Niek en Willemijn druk in de weer met technische ontwikkelingen. In samenwerking met een app developer is er een eigen boerderij-app gemaakt. Iedereen met een smartphone kan hem downloaden in de appstore van Apple of Android, deze is beschikbaar in vier talen. Met de app kun je zelfstandig over het erf lopen. Het is een combinatie van een rondleiding, puzzel en niet onbelangrijk: een stukje voorlichting. Je kunt bij ieder gebouw een code scannen, waarna je meer informatie of een video in beeld krijgt. Niek: “Ik denk dat wij wel heel open zijn. We laten graag zien hoe het in zijn werk gaat op een agrarisch bedrijf. Gewoon het echte verhaal. We maken het niet mooier dan het is. Op deze manier hopen we respect te creëren voor onze mooie sector.”

DeTweehoeven__DeBoerOp_Boerderijzuivel

Het mooiste wat er is

Wil je jezelf niet digitaal laten rondleiden, dan is Willemijn graag je gids. Met veel enthousiasme laat ze mensen van buitenaf zien hoe het reilt en zeilt op de boerderij. Willemijn: “Het boerenleven is het mooiste wat er is. Je werkt met levende dieren. Dat er ’s middags al mooie kazen worden gemaakt van de melk die we ’s ochtends van de koeien krijgen, is prachtig. Het is ons eigen bedrijf dus we bepalen samen onze koers en grijpen iedere uitdaging aan.” Niek glundert. “We willen zeker nog dertig jaar doorgaan” zegt hij. Willemijn vult aan: “We hebben nog zoveel toekomstplannen, dus dat hopen we natuurlijk allemaal te mogen bereiken!’


Bekijk de video!

In de gelijknamige videoserie De Boer Op, lopen we een dag mee in het boerenleven van de leden van de Bond voor Boerderijzuivelbereiders. Bekijk hier de video over De Twee Hoeven.


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.