Cum Laude Awards 2019

BODEGRAVEN – Bouter Group heeft donderdagavond 14 maart in Bodegraven Den Besten Cum Laude Award gewonnen. Een bijzondere winnaar, omdat Bouter Group geen kaasmaker, maar een kaashandelaar is.

“Dit is heel apart”, zegt Peter Bouter van Bouter Group. “We zijn heel blij dat we mooie, goede kazen hebben die onder andere bij Albert Heijn in de schappen liggen. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben deze kaas niet zelf gemaakt.” De kaashandelaar vroeg de kaasmakers van boerderij De Witte Welle uit Montfoort op het podium. “Zij hebben de lekkerste boerenkaas gemaakt.”

“De ultieme bevestiging dat je goed bezig bent”

Kaasmakers Wijnand en Claudia de Wit stapten totaal overrompeld op het podium. “Dit is heel bijzonder. Iedereen weet hoe moeilijk het is om goede kaas te maken. Daar komt een geluksfactor bij kijken, maar we doen altijd ons best.” Wijnand en Claudia hebben 170 koeien op hun melkveebedrijf en maken zeven dagen per week boerenkaas. “Dat doen we zo goed mogelijk. Maar dit is natuurlijk de ultieme bevestiging dat je goed bezig bent. We zijn heel blij!”

Keuring van kazen

Naast de titel Den Besten Cum Laude Kaas Overall Winnaar 2019, die voor het eerst werd uitgereikt, gingen kaasmakers binnen de drie categorieën ‘Boerenkaas’, ‘Kaas van de boerderij’ en ‘Ambachtelijke kaas’ de strijd met elkaar aan.

Alle kazen werden gekeurd door kaaskeurmeesters in groepjes van twee. Zij keken naar aspecten zoals uiterlijk, doorsnede, consistentie, maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de geur en de smaak.

De hoogst scorende kazen werden vervolgens door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak. De kaas van kaashandelaar Bouter Group en kaasboerderij De Witte Welle kwam unaniem als beste uit de test.

Drie prijzen voor Abdij OLV De Koningshoeven

Tijdens de Cum Laude Awards, die in Fort Wierickerschans werden uitgereikt, werden tientallen gouden medailles uitgedeeld aan prijswinnende kazen in de verschillende categorieën. Een bijzondere prijswinnaar was Abdij OLV De Koningshoeven, dat bovendien het enige Nederlandse trappistenbier (La Trappe) brouwt. De monniken gingen met maar liefst drie prijzen naar huis.

Cum Laude kazen vanaf april verkrijgbaar

Wie één van de winnende kazen wil proeven, kan vanaf april terecht bij verschillende kaasspeciaalzaken in Nederland. Op Cumlaudekaas.nl is dan ook te lezen bij welke kaasverkooppunten in Nederland de winnende kazen te koop zijn.


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.