Bereidingswijze:
Meng het volkorenmeel met het zout in een kom. Voeg de in stukjes gesneden boerenboter toe en roer tot een kruimelige massa ontstaat. Doe de boerenkwark en het water erbij en meng de massa snel met koele hand tot een samenhangend geheel (niet kneden!). Dek de kom af en laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast. Neem de kom uit de koelkast en laat het deeg een uur op kamertemperatuur komen. Rol het deeg vervolgens uit en bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet de vorm met het deeg in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Maak de wortel schoon en rasp ze grof. Houd drie eetlepels geraspte wortel achter. Meng de rest van de wortel met de geraspte boerenkaas en de fijngeknipte koriander. Verdeel het wortelmengsel over de deegbodem. Klop de eieren los met de zure room, melk, peper, zout, kerriepoeder en geraspte gember. Schenk het eimengsel over de vulling. Bak de taart, een richel onder het midden, gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200-220 °C, gedurende circa 35 minuten. Verdeel de laatste 3 minuten de achtergehouden wortelrasp over de taart. Garneer de worteltaart met een takje koriander.
Tip:
*Wil je snel klaar zijn, bereid deze taart dan met behulp van een blikje pizzadeeg uit de koeling, diepvriesplakjes voor hartige taart of met een pak hartige taartmix.
Ingrediënten
(4 personen)
Voor een lage bakvorm met een middellijn van circa 28 centimeter:
Voor het deeg*:
- 200 gram volkorenmeel
- 2 theelepels zout
- 75 gram koude boerenboter
- 100 gram boerenkwark
- ca. 3 eetlepels koud water
Voor de vulling:
- 400 gram (biologische) wortel
- 150 gram geraspte belegen Boerenkaas
- 3 takjes koriander
- 3 eieren
- 2 dl (boeren)zure room of boerenyoghurt
- 1 dl boerenmelk
- zout, peper
- 3 theelepels kerriepoeder
- 1-2 theelepels vers geraspte gemberwortel
- 1 takje koriander