Caponata is een gerecht dat oorspronkelijk uit Sicilië (Italië) komt. Het is een gekookte salade die traditioneel bestaat uit aubergine met bleekselderij en kappertjes in een zoetzure tomatensaus. Er zijn in de loop der tijd veel varianten ontstaan. In deze variant bakken we in boerenboter in plaats van olijfolie en hebben we de bleekselderij vervangen door paprika. Eet de caponata naar keuze warm of – gebruikelijker – koud
Bereidingswijze:
Verhit wat boter in een pan en bak hierin de ui en knoflook met een snufje zout circa 10 min. Bak de paprika’s circa 5 min. mee. Voeg dan de tomaten en nog wat zout toe en laat het mengsel circa 30 min. zachtjes sudderen. Verhit intussen royaal boter in een grote koekenpan, laat goed heet worden en bak hierin de blokjes aubergine onder roeren aan alle kanten lichtbruin. Laat de aubergine op keukenpapier uitlekken. Sprenkel de azijn over de aubergine en strooi er zout en peper over. Roer de aubergine, olijven, kappertjes en peterselie door de paprikasaus. Breng op smaak met zout en peper en serveer de caponata naar keuze warm of op kamertemperatuur. Schaaf de Boerenkaas erover.
Bereiden: ± 50 min.
Tips:
Bereid de caponata ruim tevoren, eventueel zelfs al een dag voordat je hem wilt eten. Zo trekken de smaken lekker door elkaar.
Heerlijk bijgerecht bij vis. Of serveer als voor-, lunch- of hoofdgerecht, met bijvoorbeeld ciabatta brood en plakjes vleeswaren.
Ingrediënten
(Voor 4-6 personen)
- boerenboter om in te bakken
- 1 grote rode ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- zout, peper
- 2 rode paprika’s, in reepjes
- 2 groene paprika’s, in reepjes
- 400 g rijpe, verse tomaten, ontveld of 1 blik (à 4 dl) gepelde tomaten, in stukjes
- circa 400 g aubergine, in blokjes van 2 cm
- 1-2 el rode wijnazijn
- 75 g zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
- 1-2 el kappertjes, uitgelekt
- 3-4 el fijngesneden bladpeterselie
- 100 g overjarige Boerenkaas, in grote vlokken geschaafd