Spinazietaart_met_brandnetelkaas_cum_laude

Spinazietaart met brandnetelkaas

Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 200 °C. Zet een middelgrote (ongeveer 26 cm) ovenbestendige koekenpan op matig vuur. Verhit in de koekenpan een beetje olijfolie en een klontje boerenboter en doe er ineens de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit. Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl u ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom, klop dit met een mixer of in de keukenmachine en kruimel er ongeveer 300 gram Boerenkaas met brandnetel bij. Rasp er de oude Goudse boerenkaas over. Doe er een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie bij. Wacht tot de pijnboompitten mooi goudbruin zijn, doe ze bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op uw werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat u drie lagen hebt. Het maakt niet uit als er hier en daar een scheurtje in zit. Vergeet intussen niet om de spinazie regelmatig om te roeren. Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Plaats de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18 tot 20 min. boven in de hete oven.

Tip:

Deze taart is heerlijk in combinatie met vlees. Bijvoorbeeld lamsrack of malse runder ribeye.

Ingrediënten

(4 – 6 personen)

  • 100 g pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 300 g Boerenkaas met brandnetel
  • 50 g oude Goudse Boerenkaas
  • gedroogde oregano
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • een klontje boerenboter
  • 2 x 200 g spinazie, gewassen
  • 1 pakje filodeeg (270 g), ontdooid
  • cayennepeper
  • ½ muskaatnoot, geraspt
  • zeezout
  • zwarte peper

Recepten


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.