creëer_kaasplan_cum_laude

Zo creëer je de lekkerste kaasplank!

Heb je meegedaan aan onze Valentijns-winactie op social media en naast het pakket met prijswinnende kazen gegrepen? Niet getreurd. Je kunt zelf ook eenvoudig een heerlijke kaasplank samenstellen voor jouw geliefde, vriend, familie of collega. En trouwens, op een andere willekeurige dag dan Valentijn is die net zo lekker! Wij geven je tips & tricks om een feestje te maken van jouw kaasplank.

Van licht naar pittig

Hoeveel kaassoorten je opdient, mag je natuurlijk zelf bepalen. We raden aan om 4 tot 6 verschillende soorten te kiezen. Zorg voor een goede volgorde, de opbouw is belangrijk. Begin met een jonge boerderijkaas die romig is en licht van smaak is. Daarna kies je voor een geiten- en/of schapenkaas (gemaakt op de boerderij) en werk je toe naar een hardere kaas. Je eindigt met een rijpe, pittige kaas die een brokkelige textuur heeft.

Smaak

De smaak van kaas laat je het beste tot zijn recht komen door hem te serveren op kamertemperatuur. Haal de kazen dus zo’n 30 tot 60 minuten van tevoren uit de koelkast. Snijd de kazen in verschillende soorten vormen, gewoon omdat het leuk staat. En leg bij elke kaassoort een eigen mesje, zo houd je de smaken goed uit elkaar.

Zoet

Leg naast de kaasjes ook andere snacks op je plank. Crackertjes en stokbrood bijvoorbeeld. Zoete smaken passen hier ook goed bij. Kies voor (witte) druiven, dadels, verschillende soorten stroop en honing. Vergeet ook je drankje niet! Wijn en kaas is een gouden combinatie. Een witte wijn past er het beste bij, omdat rode wijn je heerlijke kaasaroma’s kan overstemmen. Schenk een Sauvignon-blanc, Sancerre of Chardonnay, voor de perfecte match! Houd je niet van alcohol? Kies dan je favoriete non-alcoholische drankje.

Kazen kiezen

Het beste hebben we voor het laatst bewaard. De kaas zelf! Op de boerderijen, bij de kaasspeciaalzaken en op de markt vind je de lekkerste exemplaren. Ga voor kaas gemaakt op de boerderij voor authentieke smaken. Tegenwoordig vind je deze boerderijkazen soms zelfs in de schappen van de supermarkt. Je herkent ze aan het keurmerk. Benieuwd naar verkoopadressen bij jou in de buurt? Voer je postcode in via onze postcodechecker!


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.