Sjors Overbeek van Kaasboerderij Overbeek verwerkt alle melk ‘rauwmelks’. “We werken met melkrobots en maken vijf keer per week kaas. De melk komt van onze eigen koeien, we hebben er 150, en alle melk wordt verkaasd.”
Sjors en zijn broer Kees hebben bewust voor rauwmelks gekozen en uiteraard heeft dat met de smaak te maken, vertelt hij . “We doen dat al van oudsher en hebben nooit op het punt gestaan om de melk te thermiseren. Ook onze afnemers willen graag rauwmelkse kaas. Het kaasmaken doe ik zelf, samen met een medewerkster. Mijn broer is actief op de boerderij en verzorgt samen met een medewerker de koeien en het land."Eerder dit jaar won Sjors tijdens de Cum Laude Verkiezingen een platina medaille voor zijn kruidenboerenkaas. “Daar hebben we veel reacties op gehad. Het was een truffelkaas die wel erg goed van smaak was. De doorsnee zag er ook mooi uit, en ja, als de keurmeester die specifieke smaak ook weet te waarderen, dan is één en één drie! Daarnaast maken we kruidenkaas met alle gangbare smaken. Brandnetel, ui, knoflook, peper, sambal, fenegriek, Italiaans, wintergroente… je kan het zo gek niet bedenken of wij kunnen het maken” “Onze koeien gaan graag naar buiten. De staldeur staat twaalf uur per dag open, ze kunnen zelf kiezen waar ze heen willen. Als het wat warmer is zoeken ze graag de schaduw en wind van de stal op. Dan is het daar lekkerder, met bovendien een prima rantsoen. Want het voeren is ook geautomatiseerd, ze krijgen de hele dag door vers voer en hebben het prima naar hun zin.” Sjors vertelt dat ze streven naar efficiënt en duurzaam boeren. “Onze zonneboilers zorgen voor warm water, waardoor ons gasverbruik gehalveerd is. En met zonnepanelen voorzien we zelf in de nodige elektriciteit.”