"De hele dag vanille draaien is saai"
Gerard en Mieke Mul hebben een biologisch melkveehoudersbedrijf in Warmond. Ze maken al ruim twintig jaar biologisch ijs, onder de naam Sonneclaer IJs.
Eerst op de boerderij van Gerard z’n ouders en nu alweer twee jaar op hun eigen boerenbedrijf. Gerard haalt net een paar koeien uit de wei die gemolken moeten worden. Het is stralend weer en beredruk. “Met de melk van onze koeien maken we ijs voor speciaalzaken, ijssalons en horeca. In totaal ruim veertig smaken. Daarnaast maken we voor onze afnemers nog smaken op maat. Ons ijs is ambachtelijk gemaakt, van natuurlijke, biologische producten. Dat is een harde voorwaarde. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Want in niet-biologisch ijs kan je middelen gebruiken die alle ingrediënten tot een mooi ijs binden. Voor ons is het juist de kunst om ijs te maken met hetzelfde ‘mondgevoel’ en structuur, maar dan met biologische producten. In onze omgeving wordt veel aan weidevogelbeheer gedaan. Er zijn plassen aangelegd, we doen aan uitgesteld maaien en onze koeien staan op kruidenrijk gras. Ze geven dan wat minder melk, maar ik vind het belangrijk om als boer bij te dragen aan een natuurlijke inrichting van het landschap. Ik hou van klassieke ijssmaken én van nieuwe varianten. Wat denk je van een gember-basilicum ijsje? We hebben er lang over gedaan om de balans goed te krijgen. De gember mag niet te scherp zijn en de basilicum niet overheersen. Ik kan wel de hele dag vanille draaien, maar dat wordt saai. Juist nieuwe smaken doen een beroep op je kennis en kunde. En daar hou ik van.”