In het Gelderse Liemers wordt een bijzondere kaas geproduceerd. Päölke is een langwerpig lactisch kaasje met een kruimige kern en een witte korstflora.
Christine Köning-Wipfler van Boerderij Köning bracht het product in 2019 op de markt. En dat is speciaal, want er zijn maar weinig Nederlandse boeren die een rauwe koemelk lactisch stremmen en rijpen. Christine: “Het is een frisse kaas met een klein zuurtje. Een kenmerkende boeren geur en een milde smaak met aardse tonen en hints van champignon.” Päölke heeft zijn naam te danken aan een opmerkelijke vaste bewoner van de boerderij. Het is Liemers dialect voor weidepaaltje, de rustplaats van de steenuil. “De steenuilen zijn altijd op ons erf. Het beestje hoort bij de plek waar we wonen, leven en werken. Rond een uur of vier laat hij zich horen. Deze kaas vertegenwoordigt hoe trots wij zijn op de mooie natuur om ons heen.” De kaas is bij een aantal winkels verkrijgbaar, maar de kaas wordt niet aan iedere kaasverkoper toevertrouwd. “Dit is een kaasje die verzorging nodig heeft. Hij wordt complexer van smaak naarmate hij ouder wordt. Het is een kaasje die verzorging nodig heeft en rustig door rijpt. Daarom moet je wel echt kennis van zaken hebben.”