Geit_acteur_Boerderijzuivel

De geit als geboren acteur

Op de Utopia Hoeve in Schagerbrug wordt boerengeitenkaas én geitenyoghurt gemaakt. Ambachtelijke producten, gemaakt van rauwe melk van de geiten op de boerderij. Wat voor Theo Dekker begon als hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen bedrijf. De geiten lopen rond in een royaal opgezette potstal, waar ze de hele dag ruim bewegen, lekker eten en tweemaal per dag gemolken worden. Behalve geiten heeft Theo nog een andere hobby: TikTok filmpjes maken van z’n geiten! Zijn populairste filmpje is al bijna twee miljoen keer bekeken!

'Hoewel mijn ouders koeien hadden, vond ik geiten van jongs af aan al leukere dieren en werd ik dus geitenboer. Dat bracht wel uitdagingen met zich mee, want geiten zijn gevoeliger voor ziektes en de kennis van dierenartsen en voervoorlichters was vooral op koeien gericht. De kennis die ik van koeien had door de boerderij van mijn ouders, heb ik gebruikt voor mijn geitenboerderij. En door de mensen die ik via de Bond van Boerderijzuivelaars leerde kennen, kon ik mijn product elk jaar verbeteren. Ik ging meedoen aan wedstrijden en durf nu te zeggen dat het geitenproduct flink in kwaliteit is verbeterd. Elk jaar neemt de vraag toe. Niet alleen omdat veel mensen een allergie voor koemelk ontwikkelen en omdat geitenmelk veel gezondheidsvoordelen heeft, maar ook omdat geitenmelk gewoonweg lekkerder smaakt dan een jaar of tien geleden.”

Waarom geiten? Geen melkrobot is veilig voor ze.

“Dat klopt, die robot vreten ze bij wijze van spreken op. Geiten zijn ontzettend dwars. Ik plan ook geen afspraken meer vlak nadat ik moet melken, want zodra ik gestrest ben omdat ik een afspraak moet halen, is er geen beginnen meer aan met die beesten. Het lijkt wel alsof ze onrust voelen, dan vliegen ze alle kanten op. Waarom dan tóch geiten? Ik weet het niet. Als klein jochie had ik al een geit omdat ik het leuke dieren vind. Het zijn gewoon dieren met humor, heerlijk om naar te kijken. Dat vindt de consument ook! Op TikTok is mijn populairste video bijna twee miljoen keer bekeken! Praktisch gezien zijn geiten natuurlijk kleiner, waardoor je je met geiten makkelijker kan redden dan met koeien. Als een koe gaat kalveren heb je een man extra nodig; bij een geit kan ik dat makkelijk zelf. Momenteel geldt ook dat er geen melkquotum of fosfaatrechten voor ons gelden. Dat maakt het op het gebied van wet- en regelgeving interessanter om geiten te houden. Maar daar zal op den duur wel verandering in komen.”

Je maakt TikTok-filmpjes van je geiten, die razend populair zijn. Hoe ben je daarop gekomen?

“Een jaar of tien geleden ben ik begonnen op Twitter. Maar TikTok vind ik pas écht leuk, het is lekker kort. Die geiten zijn natuurlijk levendige beesten en ik ben zelf gek van muziek. Zo maak je snel leuke filmpjes. Bovendien, TikTok is enorm trending en best wel populair. Ik ben er spelenderwijs mee begonnen. Het is m’n bedoeling om er alleen maar positieve, leuke dingen op te zetten.”

Neem je daar elke dag de tijd voor?

“Nou, niet elke dag. Het ligt eraan hoe druk het hier is. Maar als er jonge geitjes geboren zijn, dan zet ik er elke dag wel wat op. Op dit moment ben ik druk bezig met hooien en maaien. Dan probeer ik elke dag wel een kort TikTokje te maken om te laten zien waar we mee bezig zijn. Zo blijven onze volgers op de hoogte van wat we doen. Maken ze kennis met alles wat bij het boerenleven hoort. Daar krijgen we veel reacties op, ook op Facebook en Twitter. Mensen laten me persoonlijk weten dat ze het echt fantastisch vinden. Dat is leuk! Of ze komen langs op de boerderij om met eigen ogen te zien wat er hier allemaal gebeurt.

Wat voor filmpjes scoren het best?

“Vooral filmpjes met kleine geitjes die ergens bovenop springen, vanaf glijden of ergens onderdoor kruipen doen het goed. Maar één filmpje scoort waanzinnig goed. Het filmpje gaat over een kaas dat in een stukboerenkaaspapier wordt ingepakt. Inmiddels is het al bijna twee miljoen keer bekeken.”

Vinden de geiten het leuk, al die aandacht?

“Ja hoor, die zijn wel wat gewend. Het zijn hele nieuwsgierige en aanhankelijke dieren. Ze maken er niet zo’n drukte over. En er zijn er zelfs bij, die het al in de gaten hebben. Als er écht iets gebeurt, draaien ze het liefst hun hoofd om. Ik doe het allemaal zelf. Om een écht mooi filmpje of foto van een dier te maken is wel een vak apart. Er zijn bedrijven die daar mensen voor in dienst hebben, die een dagtaak aan social media hebben. Maar ik doe het tussen het werk door of tijdens het werk. En dan post ik meteen zo’n filmpje met een korte tekst en wat hashtags erbij. Dat is grappig. Het brengt positiviteit met zich mee. Er is tenslotte al zoveel negativiteit in de sector op dit moment. Daar hou ik me niet mee bezig, dat schiet niet op. Je merkt dat er veel jeugd op TikTok zit. Die jonge jongens en meiden vinden het prachtig, die reageren op de filmpjes. Uiteraard krijg ik ook wel eens negatieve reacties. Maar daar heb ik een hele goed remedie op gevonden. Ik ga niet met mensen in discussie. Ik blokkeer ze en maak me er niet meer druk om.”

Waarom steek je er zoveel moeite in?

“Je weet nooit waar het allemaal goed voor is, die filmpjes. Je bent bezig met je eigen product, waar je promotie voor maakt. Tenslotte moet je er ook voor zorgen dat je je producten afzet. Daarnaast ben ik hier vaak in m’n eentje aan het werk. Dan is dit ook een leuke afleiding. Natuurlijk, je moet er niet de hele dag mee bezig zijn, anders kom je aan werken niet meer toe. Maar zoals het nu gaat, vind ik het heel erg leuk.”


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.