Quarc-Zuivel-Den-Besten-Cum-Laude-Award-2024

Boeren en boerinnen streden 14 maart 2024 om de Den Besten Cum Laude Award

“Dit is dé feestweek van het jaar, geweldig toch, lacht Marije van der Poel. “Hier hangt echt heel veel van af. De producenten zijn vreselijk nieuwsgierig. Ze hebben hun uiterste best gedaan om hun mooiste producten in te leveren. Maar liefst veertien procent meer producten dan vorig jaar. Dat levert een record aantal inzendingen op: 334 kazen en 236 zuivelproducten. 45 keurmeesters en twee arbiters – Gea van der Puijl en Barbara Hart – hebben zich twee dagen lang over al die mooie producten gebogen. We zijn heel benieuwd wie er straks op het podium staan. En welke twee producenten er straks met de twee Gouden Melkbussen naar huis gaan.”

Donderdagavond 14 maart, de avond van de prijsuitreiking, kan je de spanning bijna aanraken. De bezoekers krijgen bij aankomst op Fort Wierickerschans een kopje koffie met een petit four, aangeboden door Henry en Marja Rademaker en zoeken een plaats in de grote zaal, die tot en met de laatste plek gevuld wordt. Alle bekende gezichten komen voorbij.

“Laat u verleiden door het Summum van Smaak”, met een filmpje wordt de uitreiking van de Cum Laude Awards afgetrapt. Leoni, in een stijlvolle zwarte jurk en presentatrice van de avond, opent de avond en geeft het woord aan voorzitter Wim Meure-Buren, die meer dan blij is met het enorme aantal inzendingen. “Onze lokale producten zitten duidelijk in de lift”, zegt hij. Dan roept de voorzitter Marije, Jeantine en Martine op het podium om hen te bedanken voor de supergoede voorbereiding. En na een daverend applaus voor het enorme team van vrijwilligers (‘zonder jullie geen feest’), kan het uitreiken van de prijzen beginnen. 

Kaas- en zuivelproducten die in een categorie een gouden medaille scoren én het hoogst aantal punten behalen, worden vlak voor het sponsorendiner nogmaals gekeurd. De kaas en zuivel die de sponsoren als ‘beste en lekkerste’ uitkiezen, wint de Gouden Melkbus met de Grote Oren.

De uitreiking van de Den Besten Cum Laude Awards

Dan is nu toch echt het grote moment daar! Wie heeft de Gouden Melkbus met de Grote Oren gewonnen? Qarczuivel mag als eerste naar het podium. Zij krijgen de Den Besten Cum Laude Award uitgereikt in de categorie ‘Zuivel’. Leonie en Roel zijn er even stil van. “De vlag van vorig jaar hangt nog aan het woonhuis”, zegt Roel. “Die gaan we mooi even vernieuwen!” Hij denkt niet dat zij de score van tweemaal 100 punten en voor het tweede achtereenvolgende jaar de Den Besten Cum Laude Award mee naar huis ooit nog gaan overtreffen. “Maar toch gaan we voor volgend jaar ook weer ons best doen!” Onder daverend applaus verlaten ze het podium.

En dan opnieuw tromgeroffel! Wie heeft de Den Besten Cum Laude Award in de categorie ‘Kaas’ gewonnen? Die gaat naar Noordam! Het complete team, acht man sterk, staat te glunderen op het podium. “We maken de kaas met elkaar”, zegt Johan. “We proberen een mooi product te maken. En dat is nu een keer echt heel goed gelukt, kan ik zeggen.” Annelies zegt dat ze uit voorzorg een ‘troosttaart’ besteld hadden, voor het geval het niet mocht lukken. Maar die hebben we mooi niet nodig. We hebben de winnaarstaart!” En ook voor de ploeg van Noordam klinkt het applaus oorverdovend.

Noordam-Den-Beste-Cum-Laude-Award-2024

Wie nemen de felbegeerde ‘Den Besten Cum Laude Awards’ mee naar huis?’

Op donderdagavond 14 maart zijn de winnaars van de Den Besten Cum Laude Awards bepaald, ook wel de Gouden Melkbus met de Grote Oren genoemd. De hoofdsponsoren van de Cum Laude Verkiezingen komen naar Fort Wierickerschans. Voorafgaand aan het diner proeven en keuren zij de kaas- en zuivelproducten die met een platina medaille beloond zijn. Uiteindelijk bepalen zij wie met Gouden Melkbus onder de arm naar huis mag.  Gea van der Puijl vertelt hoe het keuren in zijn werk gaat. Elk product wordt beoordeeld op mondgevoel, geur en smaak én het oordeel dient kort toegelicht te worden. Uiteraard geldt er wel één belangrijke regel: er mag niet met elkaar overlegd worden. Tijdens het keuren kan je een speld horen vallen. Er wordt hooguit gefluisterd. Niet vreemd, want alle aandacht gaat naar de kaas en de zuivel.

Uitreiking van de Platina Medailles

Abdij-Koningshoeve-Geitenkaas-Schapenkaas
Kaas van de Zuivelbereider
Geiten- en schapenkaas
Kaasmakerij Abdij Koningshoeve
Abdij-Koningshoeve-Met-Toevoeging
Kaas van de Zuivelbereider
Met toevoeging
Kaasmakerij Abdij Koningshoeve
Quarc-Zuivel-Yoghurt
Zuivel
Yoghurt, Griekse yoghurt en Hangop
Qarczuivel (100 punten!)
Qarc-Zuivel-Kwark
Zuivel
Verse kaas en kwark
Qarczuivel (100 punten!)
Kukelekoe-Jong-Belegen
Kaas van de boerderij
Jong belegen
Boerderij Kukelekoe
Verweij-Polsbroek.Belegenpg
Kaas van de boerderij
Belegen
Kaasboerderij Verweij
Langeveld-Oud
Kaas van de Boerderij
Oud
MTS. P.H.M. Langeveld
Noordam-Overjarig-2
Kaas van de Boerderij
Overjarig
Noordam CV
De-Plaathoeve-Karnemelk
Zuivel
Boeren karnemelk
De Bloemplaathoeve
Vuulink-De-Kaastobbe-Met-Toevoeging
Kaas van de Boerderij
Met toevoeging
Vuulink / De Kaastobbe
De-Vreugenhoeve-Roodbacterie
(Half)zachte Kaas
Met roodbacterie
De Vreugdehoeve
Lekkerkerker-Boerenkaas-Jong-Belegen
Goudse Boerenkaas
Jong Belegen
MTS.H.D. & G. Lekkerkerker
De-Kopermolen-Boerenkaas-Belegen
Goudse Boerenkaas
Belegen
De Kopermolen
Goets-Geiten-Witschimmel
(Half)zachte Kaas
Witschimmelkaas
Doetie’s Geiten
Hoeve-Waterrijk-Boerenkaas-oud-2
Boerenkaas
Oud
Hoeve Waterrijk
Boerbas-Boerenkaas-Overjarig
Boerenkaas
Overjarig
Kaasboerderij BoerBas
Boerbas-Boerenkaas-Met-Toevoeging
Boerenkaas
Met toevoeging
Kaasboerderij BoerBas
Mooimekkerland-Boerenkaas-Specialiteiten
Boerenkaas
Specialiteiten
Mooimekkerland
Sik-en-Blaar-Boerenkaas-Geitenkaas-schapenkaasjpg
Boerenkaas
Geitenkaas/Schapenkaas
Sik en Blaar
Heemskerk-Boerenleidse
Boerenkaas
Leidse met Sleutels
Boerderij De Morgenstond

Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.