Sierlijke lichtjes in de straten, warme chocomel in je mok en glinsterende ballen in de boom. De week van Kerstmis is weer aangebroken. Hoewel je misschien in aangepaste vorm viert, kan lekker eten niet ontbreken. Laat je het gourmetstel dit jaar eens in de kast staan en ga je voor een zelfgemaakt driegangendiner? Met kaas, gemaakt op de boerderij, geef je een ambachtelijke touch aan jouw feestelijke gerechten. We geven je graag wat inspiratie.
Voorgerecht: Bladerdeegpastei met kaasragout
Je kent ze vast wel: kleine bladerdeegkuipjes in allerlei vormen en maten. Ze liggen nu overal in de schappen en zelf maken is overigens erg eenvoudig en leuk om te doen. Je kunt ze vullen met ragout of een ander mengsel naar keuze. Voor dit gerecht hebben wij het natuurlijk niet over de reguliere ragout met vlees, kip of paddenstoelen, maar een heerlijke kaasragout!
Ingrediënten:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter groentebouillon
- 1 teentje knoflook
- 100 gram oude boerenkaas
- 60 gram Grana Padano
- Peper
Bereiding:
Smelt de boter op laag vuur. Let op: de boter mag niet bruin worden. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer de bloem en boter goed door elkaar met een garde en voeg de fijngehakte knoflook toe.
Je hebt nu een roux gemaakt. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes bakken, zo wordt de bloem gaar. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
Voeg een deel van de bouillon toe en roer deze door de roux. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een deel toe. Zo ga je door tot alle bouillon is opgenomen.
Rasp de oude boerenkaas fijn en roer door de ragout. Als de kaas gesmolten is, breng je de kaasragout op smaak met wat peper.
Je ragout is klaar, nu kun je hier eventueel nog wat vulling naar keuze aan toevoegen. Denk aan hamblokjes, stukjes paddenstoel of uitgebakken salami. Serveer de kaasragout in een bladerdeegpasteitje en garneer met een klein takje peterselie of fijngehakte bieslook. Eet smakelijk.
Hoofdgerecht: Boerenkaasfondue in brood (coronaproof)
Kaasfonduen met Kerst is áltijd goed en gezellig. Misschien is het dit jaar wat minder handig om met zijn allen in dezelfde fondue te dopen, daarom een coronaproof alternatief.
Ingrediënten (op basis van 4 personen):
- 4 Italiaanse bollen
- Teentje knoflook
- Prei
- 200 gram spekjes
- 800 gram belegen boerenkaas
- 400 milliliter droge witte wijn
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels kirsch
- Brood en toppings naar keuze
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de knoflook in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de gesneden prei mee. Voeg de spekjes toe en bak krokant en goudbruin
Snijd in een rondje het topje van de bollen af en hol de bollen voorzichtig uit. Vorm als het ware bakjes van de Italiaanse bollen.
Verarm de witte wijn tegen de kook aan. Voeg al roerend beetje bij beetje de boerenkaas bij de wijn zodat de kaas goed smelt. Voeg versgemalen peper naar smaak toe.
Meng de maïzena met de kirsch en schenk dit bij de gesmolten kaas. Roer goed door en giet de fondue als deze goed gebonden is in de broodbakjes. Zet ze in een voorverwarmde oven. Bak ze ongeveer 15 minuten.
Ondertussen kun jij (noten)brood, radijs, worteltjes, selderij, (gebakken) champignons, wortelen, cherrytomaatjes en andere lekkere toppings om in de fondue te dopen op tafel zetten. Serveer de bollen op borden met de toppings daaromheen. Succes verzekerd.
Nagerecht: Schapenkaas met vijgencompote
Met dit nagerecht ga je indruk maken op je gasten! En handig: je kunt de compote van tevoren alvast klaarmaken.
Ingrediënten:
- 300 gram schapenkaas van de boerderij
- 4 kweeperen in stukken
- 400 gram fijne kristalsuiker
- 10 verse vijgen in stukken
- sap van 1 citroen
Bereiding:
Doe de kweepeer in een ruime pan en voeg koud water toe tot de stukken net onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de peren ongeveer 30 minuten koken tot ze zacht zijn.
Giet de peren af. Wrijf de zachte stukken door een zeef zodat de pitten worden verwijderd. Doe de suiker met de vijgen en het citroensap terug in de pan. Kook het geheel 15 tot 20 minuten op laag vuur en blijf continu roeren.
Schep de compote in feestelijke potjes. Serveer gesneden schapenkaas gemaakt op de boerderij op een plank of bordjes en geniet van deze heerlijk romige afsluiter!