Boerenkaas in het Rijksmuseum

Onlangs bracht ik een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam met het professionalsnetwerk van Slow Food Utrecht. We kregen onder leiding van René Zanderink van Slow Food een rondleiding langs culinaire schilderijen. Dat is echt een aanrader: heel gericht op thema een route afleggen door zo’n mooi museum, waar je anders al gauw het risico loopt […]

Lees verder…

Smaakdeskundigen jureren kaas en zuivel van de boer

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters buigt een team van 32 smaakdeskundigen zich in juryronde twee over ruim 80 kazen en 40 andere zuivelproducten van de boerderij. Beide juryrondes maken deel uit van de Cum Laude wedstrijd om de lekkerste kaas en andere zuivel van de boerderij. De smaakdeskundigen zijn in het dagelijks leven […]

Lees verder…

Kaaskeurmeesters Cum Laude krijgen het druk

De landelijke Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas begint met een technische keuring van alle deelnemende kazen. Dit jaar moest de organisatie van Cum Laude op zoek naar extra kaaskeurmeesters. Er zijn maar liefst 125 kazen die technisch gekeurd moeten worden. En daar zijn professionele kaaskeurmeesters voor nodig, mensen die een objectief oordeel kunnen […]

Lees verder…

Boeren met kaas en zuivel naar Gouda voor Cum Laude

Deze week leveren 97 boeren hun zorgvuldig geselecteerde zelfgemaakte kaas en andere zuivel in voor deelname aan Cum Laude. Deze landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de branche. Elke deelnemer hoopt een prijs in de wacht te slepen; een Cum Laude trofee […]

Lees verder…

Ook voor kerstgeschenken naar de kaas- en zuivelboerderij

Het is al weer bijna Kerst! Voor veel mensen betekent dat een gezellige, maar ook drukke tijd. Veel kaas- en zuivelboeren zijn al tijden geleden begonnen met de voorbereidingen voor de kerstpakketten die zij elk jaar weer samenstellen. Naast hun eigen Boerenkaas en andere zuivel van de boerderij kiezen ze allerlei producten uit waarmee ze […]

Lees verder…

Eén buffet, 12 Europese landen, kaas en zuivel van de boerderij

Vrijdag 7 november jl. vond in kaasstad Gouda een internationaal congres plaats over kaas en zuivel van de boerderij. Het congres was onderdeel van de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van boerderijzuivelbereiders uit twaalf Europese landen. De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het ‘Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network’ was in handen van de […]

Lees verder…

Met filmcamera en fototoestel de boer op

De afgelopen weken zijn we met een cameraman, geluidsman, fotograaf en een heuse presentatrice de boer op geweest. Vier lange dagen op pad, langs kaas- en zuivelboerderijen in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Friesland. We waren te gast bij maar liefst twaalf boerderijen. Op al deze boerderijen maken de boer en/of boerin zelf kaas […]

Lees verder…