Voorwoord

Ontmoet de boer of boerin, die met plezier het verhaal over bereiden van zuivel vertelt

Het is voor mij een hele eer om namens de Bond van Boerderij Zuivelbereiders het voorwoord te mogen verzorgen voor dit magazine. De Bond van Boerderij Zuivelbereiders zet zich al meer dan 100 jaar in voor de belangen van boeren, die zelf de melk van hun eigen vee op hun eigen erf tot een mooi product verwerken. Eén van de doelstellingen van de BBZ is het bewaken van de kwaliteit van deze boerderijproduc­ten. Daarnaast staan uitstraling en promotie hoog in het vaandel.

In deze moderne tijd zijn die promotie en de uitstraling van onze producten meer nodig dan ooit. Maar als zelfzuivelaars hebben wij alle ingrediënten in huis om onze zuivel aan te bieden. Als geen ander weten we waar de dagverse melk vandaan komt. Het begint al bij de geboorte van een kalfje, dat vervolgens opgroeit op het eigen bedrijf totdat ze melk gaat geven. Een boer heeft zeven dagen in de week de zorg voor zijn vee. Ook de voeding voor het vee speelt een grote rol in de smaak van de zuivelproducten. Van grassprietjes tot wrongeldeeltjes en van heerlijk vers gras tot een lekker glas karnemelk. Een boer kent zijn vee en weet precies zijn passie over te brengen in zijn product. En dat proef je!

Het mooie van de boerderijzuivelbereiders is dat de meeste bedrijven op hun eigen bedrijf ook een verkooppunt hebben. Daar kan je de boer of boerin ontmoeten, die met plezier het verhaal over bereiden van zuivel vertelt. Meestal is het een familie­ bedrijf waar het ambacht van ‘zelfzuivelen’ van moeder op dochter en vader op zoon wordt overgebracht. Tradities, ambacht, goede zorg voor het vee en vooral eerlijk­ heid over de afkomst van het product, maakt van ons een gezonde moderne sector. Wij zijn er klaar voor om onze lokale, verse en duurzaam geproduceerde zuivelproducten aan de consument aan te bieden.

Ben je er ook klaar voor? Kijk snel op onze site voor een verkooppunt in de buurt. Want onze leden kunnen het nog mooier vertellen dan ik dat kan.

Namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders, Theo Dekker (voorzitter)


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.