Nieuw_record_Cum_Laude_Awards_2025

Nieuw record voor de Cum Laude Awards 2025

Zoals elk jaar is er weer reikhalzend uitgekeken naar de Cum Laude Awards. Het aantal inzendingen verbreekt deze editie alle records: 399 kazen en 295 zuivelproducten, stuk voor stuk gemaakt van de eigen melk van meer dan 176 boerderijen uit het hele land! Het team van 45 keurmeesters en twee arbiters heeft er weer de handen vol aan gehad. De grote vraag die voelbaar in de lucht hangt: wie mogen straks de twee Gouden Melkbussen in ontvangt nemen?

Het is donderdagavond 13 maart. Net als vorig jaar is de zaal in Fort Wierickerschans weer helemaal gevuld moet boeren, kaashandelaren en zuivelliefhebbers. Er wordt gezellig bijgepraat onder het genot van een kop koffie en een taartje. De avond wordt geopend door Leoni die een dankwoord uitspreekt richting de sponsoren, prominenten en vrijwilligers. En natuurlijk de organisatie: Marije, Jeantine, Martine en Cees. Laatstgenoemde is sinds dit jaar de nieuwe voorzitter, met naast hem vicevoorzitter Willem.

Marije van der Poel is vol lof, in de eerste plaats over alle mooie producten die deze dag zo bijzonder maken. “Het is een fantastisch evenement”, vertelt ze. “We hebben een groot team en veel vrijwilligers. Zo maken we het met elkaar mogelijk.” Een speciaal woord van dank is er deze editie ook voor Jos van Riet. Hij is al 55 jaar keurmeester en heeft veel gedaan voor Boerderijzuivel en de Cum Laude Awards. Op de Belgische radio noemen ze hem Kees de Kaasdokter. Voor al zijn verdiensten krijgt hij de Wouter Sluis-penning.

Ondertussen stijgt de spanning in de zaal. De boeren die in een categorie de meeste punten hebben behaald, krijgen op het podium een platina medaille uitgereikt. De prominenten hebben eerder op de avond al deze winnende producten nogmaals gekeurd en bepaald wie er met een gouden melkbus naar huis gaat. Het is de hoogste tijd voor de bekendmaking.

Nieuw_record_Cum_Laude_Awards_2025_bestuur
De vier drijvende krachten achter de organisatie van Cum Laude Awards: Martine IJmker, Cees Slob, Marije van der Poel en Jeantine van Dusseldorp.

De uitreiking van de Den Besten Cum Laude Awards

En dan is daar het grote moment waar iedereen op gewacht heeft: de uitreiking van de Gouden Melkbus met de Grote Oren. De eerste gelukkige is de Vlielander Kaasbunker uit Vlieland! Zij winnen de Den Besten Cum Laude award in de categorie ‘Zuivel’ met hun blauwschimmelkaas. Hoe dat voelt? “Het is echt fantastisch”, vertelt Nils Koster op het podium, naast zijn vrouw die sinds een jaar ook kaas maakt. “Het is zo vaak fouten maken en op je bek gaan. We hebben al heel veel kazen gemaakt en steeds hoorden we weer dat het niet goed was. Dat zit je soms zo te balen en denk je: het moet toch een keer lukken. Dat het nu gelukt is, is echt de kroon op ons werk.”

Na een daverend applaus is het tijd voor de winnaar in de categorie ‘Kaas’. Dit is Van Dieijen uit Bodegraven! Op het podium verschijnt het zevenkoppige team achter de prijswinnende Kaas van de Boerderij oud. ‘Jonge gasten’, zoals de presentatrice terecht opmerkt. Ze zijn allemaal supertrots. “We zijn een jong en energiek team en we doen erg ons best”, vertelt een van hen. “En dat wordt nu uitbetaald.” Of de prijs stimuleert om door te gaan, levert een hilarisch antwoord op van een van de jonge kaasmakers. “Ik stop met kaasmaken, want na zes mooie jaren bij Van Dieijen vertrek ik naar Friesland om koeien te gaan melken.” Gelukkig staan de achterblijvers er niet alleen voor: “We gaan ons best doen om hier volgend jaar weer te staan!”

Het prominentendiner

Wie nemen de felbegeerde ‘Den Besten Cum Laude Awards’ mee naar huis?

Op donderdagavond 13 maart zijn de winnaars van de Den Besten Cum Laude Awards bepaald. Alle ambachtelijke zuivelproducten zijn gekeurd door de keurmeesters en hebben een bronzen, zilveren of gouden medaille gewonnen. De producten met het hoogste aantal punten in een categorie krijgen een platina medaille. De sponsoren van de Cum Laude Awards keuren voorafgaand aan het prominentendiner, nogmaals alle producenten met een platina medaille. Elk product wordt beoordeeld op mondgevoel, geur en smaak, en tijdens het keuren mag er niet overlegd worden. Uiteindelijk bepalen de prominenten met elkaar de twee grote winnaars van de avond.

Nieuw_record_Cum_Laude_Awards_2025_kaasmeisjes
De gastvouwen zijn de feestelijke uitreikingen van alle medailles: Jenita, Pien, Nina en Anna.

Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.