Graskaas_Gouda_Boerderijzuivel

Feestelijke start van het Graskaasseizoen

Vanaf 1 juni is er weer Graskaas te koop in Nederland. Dit primeurmoment wordt feestelijk gevierd in de kaassteden Gouda, Alkmaar en Woerden. Graskaas is maar tijdelijk beschikbaar. Deze bijzondere kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien die in het voorjaar, met een dansje, de wei opzoeken en voor het eerst weer vers gras eten.

De start van het graskaasseizoen wordt dit jaar extra feestelijk gevierd. Op donderdag 30 mei halen kaashandelaren met een klassieke tractor en kar verse graskaas op de kaasmarkt in Gouda. Op vrijdag 31 mei rijden ze met de tractor naar de kaasmarkt in Alkmaar om daar de graskaas op te halen. De verzamelde graskaas én een unieke megakaas van maar liefst 120 kilo worden op zaterdag 1 juni met de tractor afgeleverd én verhandeld tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden. Daar wordt ook de klok geluid als officiële start van het graskaasseizoen 2024. Vanaf dat moment is de verse graskaas verkrijgbaar bij ambachtelijke kaaswinkels, marktkramen en venters.

Deze drie unieke evenementen zijn gratis toegankelijk en beginnen op de genoemde data om 10.00 uur.

Waarom is graskaas zo lekker en uniek?

Graskaas is jonge kaas, met een korte rijpingstijd van vier tot zes weken. Door het frisse voorjaarsgras krijgt het een eigen, volle en romige smaak. Het allereerste voorjaarsgras bevat meer voedingsstoffen en vitaminen, waardoor het tijdelijk smeuïger en zachter is dan jonge kaas in de rest van het jaar. Het is een échte delicatesse!


Verhalen


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.