Vanillevla - foto Jan Bartelsman.JPG

Vanillevla

Een van mijn lievelingsuitjes op zaterdag is om op de motor of de fiets naar een boer met een melktap te rijden en zelf melk te tappen. Eenmaal thuis maak ik er bijvoorbeeld graag deze vanillevla mee. Supersimpel om te maken en veel lekkerder dan die uit een pak. Met echte vanille natuurlijk!

Bereidingswijze:

 1. Halveer het 1⁄2 vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de melk met het vanillestokje en -merg in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat op laag vuur 12 min. trekken. Roer regelmatig.
 2. Splits ondertussen de eieren, de eiwitten gebruik je niet.* Doe de eidooiers, de suiker en 1⁄4 tl zout in een hittebestendige kom. Zeef de maizena erboven. Klop 1 min. met een garde tot een glad mengsel.
 3. Voeg al roerend met de garde 1 soeplepel van het warme melk mengsel toe aan het eimengsel. Voeg al roerend nog 1 soeplepel van het warme melkmengsel door het eimengsel.
 4. Voeg al roerend het melk-eimengsel toe aan de warme melk in de pan. Laat het melk-eimengsel al roerend op laag vuur in ca. 1 min. binden.
 5. Giet de warme vanillevla door een zeef in een kom. Dek de vanillevla direct af met vershoudfolie (de folie moet de vla raken) om een vel op de vla te voorkomen. Laat minstens 30 min. afkoelen. Laat nog minstens 30 min. afkoelen in de koelkast tot gebruik.
 6. Haal de rode bessen los van de takjes. Klop de vanillevla los met een garde. Verdeel de rode bessen erover.

Tip:

Gooi de eiwitten niet weg, maar maak er bijvoorbeeld een eiwitomelet van

Variatietip:

Kruisbessen, appel met nootjes of slagroom is ook heerlijk op vanillevla. Of maak er lekker ‘old school’ een vlaflip van, met yoghurt en limonadesiroop.

INGREDIËNTEN

 • 1⁄2 vanillestokje
 • 1 liter volle melk
 • 5 eieren
 • 70 g fijne kristalsuiker 40 g maizena
 • 100 g rode bessen

KEUKENSPULLEN

 • garde
 • soeplepel
 • vershoudfolie

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur wachttijd

Recept van Laura de Gave

Foto van Jan Bartelsman


Recepten


Echte boerderijzuivel waar verkrijg­baar?

Er is altijd een verkooppunt bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf lekker op de hoogte en schrijf je in.

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.