MENU

Aardappelkroketten met oude kaas, gemaakt op de boerderij

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappels en kook ze in weinig water in 20 min. gaar. Giet af en laat even uitstomen. Stamp met de boter, de mosterd, de nootmuskaat, 1⁄2 tl peper en 1⁄2 tl zout tot een gladde puree.
  2. Snijd de peterselie fijn. Splits de eieren. Roer 2 eidooiers*, de peterselie en de kaas door de puree. Vorm met je handen 16 kleine kroketten of 8 grote kroketten van de puree. Laat de kroketten afkoelen en zet 30 min. in de koelkast om op te stijven.
  3. Doe de bloem in een diep bord. Klop de 4 eiwitten met een garde los in een tweede diep bord. Doe de paneermeel in een derde bord.
  4. Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel.
  5. Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Check met een stukje brood of de olie heet genoeg is (de olie begint dan rondom meteen te bruisen). Frituur kleine kroketten in porties in 1-1,5 min. en grote kroketten in 1,5-2 min. goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.

Bereiden: 50 min. bereidingstijd + 30 min. wachttijd

Tip:

Gooi de rest van de eidooiers niet weg, maar maak er bijvoorbeeld mayonaise van.

Ingrediënten:

(16 kleine of 8 grote kroketten)

  • 500 g kruimige aardappels
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 tl versgeraspte of gemalen nootmuskaat 5 g platte peterselie
  • 4 middelgrote eieren
  • 100 g geraspte oude kaas, gemaakt op de boerderij 40 g spelt- of tarwebloem
  • 4 middelgrote eieren
  • 60 g paneermeel
  • 11⁄2 liter frituurolie (koolzaadolie bak & braad)

Keukenspullen:

  • Garde
  • Frituurpan of ruime pan

Recept van Laura de Grave

Foto van Jan Bartelsman

Oktober! Maand van de échte Boerderijzuivel.

De avonden worden langer, we steken de kaarsjes of open haard weer aan en zoeken binnen de gezelligheid op. Het is weer oktober! De maand van échte...

Lees verder