Bereidingswijze:
- Schil de aardappels en kook ze in weinig water in 20 min. gaar. Giet af en laat even uitstomen. Stamp met de boter, de mosterd, de nootmuskaat, 1⁄2 tl peper en 1⁄2 tl zout tot een gladde puree.
- Snijd de peterselie fijn. Splits de eieren. Roer 2 eidooiers*, de peterselie en de kaas door de puree. Vorm met je handen 16 kleine kroketten of 8 grote kroketten van de puree. Laat de kroketten afkoelen en zet 30 min. in de koelkast om op te stijven.
- Doe de bloem in een diep bord. Klop de 4 eiwitten met een garde los in een tweede diep bord. Doe de paneermeel in een derde bord.
- Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel.
- Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Check met een stukje brood of de olie heet genoeg is (de olie begint dan rondom meteen te bruisen). Frituur kleine kroketten in porties in 1-1,5 min. en grote kroketten in 1,5-2 min. goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.
Bereiden: 50 min. bereidingstijd + 30 min. wachttijd
Tip:
Gooi de rest van de eidooiers niet weg, maar maak er bijvoorbeeld mayonaise van.
Ingrediënten:
(16 kleine of 8 grote kroketten)
- 500 g kruimige aardappels
- 50 g ongezouten roomboter
- 1 tl fijne mosterd
- 1 tl versgeraspte of gemalen nootmuskaat 5 g platte peterselie
- 4 middelgrote eieren
- 100 g geraspte oude kaas, gemaakt op de boerderij 40 g spelt- of tarwebloem
- 4 middelgrote eieren
- 60 g paneermeel
- 11⁄2 liter frituurolie (koolzaadolie bak & braad)
Keukenspullen:
- Garde
- Frituurpan of ruime pan
Recept van Laura de Grave
Foto van Jan Bartelsman