Prijswinnaars Cum Laude 2016 verkiezing Boerenkaas en zuivel

Prijswinnaars Cum Laude 2016 verkiezing Boerenkaas en zuivel

Gebr. J. en R. van der Plas (Sassenheim) en Kaasboerderij De Vijfsprong (Vorden) landelijke winnaars Cum Laude met lekkerste Goudse Boerenkaas en lekkerste boerderijzuivel

Mooi Mekkerland (Stolwijk) winnaar ‘kaas met een verhaal’ en De Sophiahoeve (Warmond) winnaar ‘overige categorieën kaas’ met Boeren-Leidse

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed en kloppend verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. Ook de door de Europese Unie als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS) erkende Goudse Boerenkaas waarmee het allemaal begon, is allesbehalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct: elke Boerenkaas is uniek, dankzij de rauwmelkse bereiding op de boerderij.

Vandaag werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd.

De smaak van de winnende Goudse Boerenkaas van Jos en Ronald van der Plas uit Sassenheim is volgens de jury van smaakdeskundigen heel verfijnd en fris, met tonen van caramel en vol karakter. De technische keurmeesters gaven 93 punten voor deze kaas. In 2015 eindigden de Gebr. Van der Plas op de tweede plaats met hun Goudse Boerenkaas en wonnen zij de eerste prijs met hun oude Goudse Boerenkaas. Echte toppers dus!

Goudse Boerenkaas is de soort die op ruim 90% van de 249 kaasboerderijen die Nederland telt gemaakt wordt.

Naast Goudse Boerenkaas zijn er vele andere soorten kaas die echt op de boerderij bereid worden. Ook die kazen zijn gekeurd tijdens de jaarlijkse Cum Laude wedstrijd. Winnaar in de categorie ‘kaas met een verhaal’, waarbij niet alleen de smaak, maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij bepaalt wie de winnaar is, is Tina Verhoef van Mooi Mekkerland (Stolwijk). Zij overtuigde de jury met haar ‘Vertina’, een friszure geitenkaas in zonnebloemolie, gemengd met ‘herbes de Provence’. De kaas is naar haar genoemd. Theo Warmerdam van De Sophiahoeve (Warmond) is met zijn Boeren-Leidse met sleutels winnaar in de ‘overige categorieën kaas’. De jury vond deze kaas mooi van structuur en in balans en prettig tintelend op de tong.

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is Kaasboerderij De Vijfsprong (Vorden) met het product ‘boeren acidophilus’. De acidophilus is een melkdrank, gemaakt van ‘rauwe’ melk. Volgens de jury is het product lekker fris, spannend en verrassend van smaak; echt een toppertje.

In de categorie ‘boerderijzuivel’ zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. Op 7 maart beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze ‘technische keuring’ wegen ‘geur’ en ‘smaak’ het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de ‘consistentie’ zijn belangrijk: hoe ‘voelt’ het product in de mond? Is de kaas lekker smedig? Zijn de gaatjes mooi verdeeld over de kaas? Is de yoghurt mooi glad, de karnemelk niet te dun of juist te dik? De boter glad en goed smeerbaar? Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) een belangrijke graadmeter.

Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op de speciale Cum Laude pagina op deze website. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 10 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en in een aantal supermarkten.

Op zaterdag 19 maart krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan: ‘Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude’. ‘Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude’ vindt plaats in de Fenix Food Factory aan de Veerlaan 19D, 3072 AN in Rotterdam. Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.

Een overzicht van alle prijswinnaars Cum Laude 2016 in de verschillende categorieën:

Goudse Boerenkaas (gemaakt in 2015):

 1. Gebr. J. en R. van der Plas (Sassenheim)
 2. Kaasboerderij Captein (Zoeterwoude)
 3. Booij Kaasmakers (Streefkerk)

Kaas met een verhaal: Mooi Mekkerland (Stolwijk): ‘Vertina’ een friszure geitenkaas in olie.

Overige categorieën kaas (overall winnaar): De Sophiahoeve (Warmond)

 • Boeren-Leidse met sleutels: De Sophiahoeve (Warmond)
 • Oude Goudse Boerenkaas: Kaasboerderij Captein (Zoeterwoude)
 • ‘Kaas van de boerderij’: Noordam V.O.F. (Hellouw)
 • Kruidenkaas: Fa. van der Bas (Ouderkerk a/d IJssel): Boerenkaas met bieslook en paprika

Boerderijzuivel (overall winnaar): Kaasboerderij De Vijfsprong (Vorden), met boeren acidophilus

 • Boerenkarnemelk: De Leidse Kaas Koe (Zoeterwoude)
 • Boerenboter: De Keizershof (Zoeterwoude)
 • Boerenyoghurt: Kaasboerderij de Westplaat (Sommelsdijk)
 • Overige boerderijzuivel: Kaasboerderij De Vijfsprong (Vorden), met boeren acidophilus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *