Pesto met Boerenkaas

Groene pesto met overjarige Boerenkaas

 

Pesto genovese is de oorspronkelijke Italiaanse variant die gemaakt wordt met Parmezaanse kaas en Pecorino. Deze variant met overjarige Goudse Boerenkaas is ook al zo’n delicatesse.

Ingrediënten

(2 tot 6 personen)

  • 30 g verse basilicum
  • 2 el pijnboompitten
  • 25 g oude (liefst overjarige) Boerenkaas
  • 1 teentje knoflook
  • 6 el olijfolie extra vierge + extra voor bewaren
  • zout en peper

Extra nodig: keukenmachine of blender

Bereidingswijze:

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op matig vuur in 3 min. goudbruin. Laat de pijnboompitten voor verdere verwerking goed afkoelen. Snijd ondertussen de knoflook fijn, rasp de Boerenkaas en haal de blaadjes van de basilicum (gebruik alleen de blaadjes). Draai de pijnboompitten met de Boerenkaas en knoflook in de keukenmachine of blender fijn. Voeg de basilicumblaadjes toe en daarna heel geleidelijk, al draaiend, de olie, net zoveel totdat er een mooie smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Bereiden: ± 15 min.

Tip:

Maak direct een royale hoeveelheid. Bewaar de pesto die je niet direct gebruikt in een glazen potje en schenk er een dun laagje olie op. Daardoor blijven kleur, geur en smaak zo goed mogelijk behouden. Op deze manier is de pesto in de koelkast zeker 2 maanden houdbaar. Voor gebruik giet je de overtollige olie eraf en roer je de pesto goed door. Na opening van het potje is de pesto nog 1 week houdbaar in de koelkast.

Combineer de pesto met pasta, op toast, over carpaccio en kip of als smaakmaker in salades, op pizza’s en op broodjes.

Dit gerecht is ook eenvoudig door of met kinderen te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *