Boerderij-Beleving: dat is echt op visite bij de boer

Iedereen die het zelf heeft ervaren, zal het beamen: een Boerderij-Beleving is een unieke ervaring. Open dagen op een boerderij zijn leuk, maar daarmee is een Boerderij-Beleving niet te vergelijken. Bij een Boerderij-Beleving ben je echt een gast die een VIP-behandeling krijgt. De boer en boerin ontvangen je op hun eigen boerderij en bieden je […]

Lees verder…

Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude

  Een zonovergoten lentedag, een prachtige locatie en een grote groep enthousiaste boeren, deze combinatie maakte de prijsuitreiking van Cum Laude 2014 in Fort Wierickerschans (Bodegraven) tot één groot feest. We kunnen uitweiden over de sfeer, maar die was gewoon fantastisch, dus daar zijn we verder kort over. Daarom dan toch maar een heel verhaal […]

Lees verder…

Cum Laude, Fort Wierickerschans, water en zuivel

Verscholen aan de Oude Rijn, midden in het Groene Hart, ligt Fort Wierickerschans. Dit fort is in 1673 gebouwd als onderdeel en versterking van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een uniek en relatief gaaf restant van de Oude Hollandse Waterlinie. In de 19e eeuw werd de waterlinie meer naar het oosten verlegd. Fort Wierickerschans […]

Lees verder…

Cum Laude: smaakdeskundigen over Boerenkaas en andere zuivel

Cum Laude 2016 proeverij smaakdeskundigen

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters dompelt een team van zo’n 30 smaakdeskundigen zich een dag lang onder in de wereld van de Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Ze zijn werkzaam als kok, vinoloog, in de culinaire journalistiek of runnen een specialiteitenwinkel. En ze hebben de beslissende stem in de bepaling […]

Lees verder…

Cum Laude: hoe kiezen keurmeesters lekkerste Boerenkaas?

Cum Laude 2016 technische keuring

De Cum Laude landelijke verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas begint met een technische keuring van alle deelnemende kazen. Professionele kaaskeurmeesters kijken er jaarlijks naar uit; ze worden er niet voor betaald, maar vinden het een eer om mee te keuren. Ze nemen voor elke kaas de tijd. Ze draaien hem om en om voor een […]

Lees verder…

Boerenkaas, vetten en andere belangrijke voedingsstoffen

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.  Calcium is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het […]

Lees verder…