
De boer op
In de videoserie ‘De boer op’ vertellen boeren over hun boerderij, hun specialiteiten en dromen. Jan Herm leerde op Kaasboerderij Speksnijder de fijne kneepjes van het kaasmaken van zijn schoonmoeder Nel. “We gaan er met z’n allen voor om dit mooie bedrijf voort te zetten”, zegt hij. Op de Twee Hoeven in Haastrecht maken Niek en Willemijn met eigen kaas een authentieke kaasfondue naar grootmoeders recept. Willemijn vindt het boerenleven “het mooiste wat er is”. “Dat er ’s middags al mooie kazen worden gemaakt van de melk die we ’s ochtends van de koeien krijgen, is prachtig”. Op Zuivelboerderij Rofmeddow zijn Arjan en Mariëlla nu zo’n vier jaar onderweg als toetjesmakers. Ze maken ongeveer 1000 liter aan zuivelproducten per week. Als het aan Mariëlla ligt, bouwt ze er een yoghurtbar bij, met verschillende soorten yoghurt en granola’s. Piet den Hertog maakt op Geitenboerderij De Mèkkerstee ambachtelijk geitenijs en kazen die regelmatig in de prijzen vallen. Toen hij begon had hij nog nooit gezien hoe een kaasje gemaakt wordt. De Mèkkerstee biedt dagbesteding aan zo’n dertig mensen met een verstandelijke beperking. “Het is intensief maar dankbaar werk.”
Honderd jaar ambacht met een moderne aanpak
Een grotere kaasopslag, een webshop én een moderne boerderijwinkel. Jan Herm Bokdam (33) en Jan Speksnijder (35) van Kaasboerderij Speksnijder zitten niet graag stil. Al maanden wordt er gesjouwd, gebouwd en natuurlijk ook nog dagelijks gemolken op de Lekkerkerkse boerderij. Het goedlachse koppel heeft sinds januari 2020 de leiding over de melkveehouderij en kaasmakerij. De twee ontmoetten elkaar via een gemeenschappelijke vriend. De vonk sloeg over en de droom om samen een mooie boerenonderneming te runnen lag binnen handbereik. Jan Herm leerde de fijne kneepjes van het kaasmaken van zijn schoonmoeder Nel. Het ambacht kreeg hij snel in de vingers en dat bleef niet onopgemerkt. De familie won meerdere prijzen voor hun ambachtelijke kazen tijdens de Cum Laude Awards in 2020. Dat Jan en Jan naast gedreven boeren ook geboren ondernemers zijn, lijkt inmiddels wel bewezen. “Het ondernemer- schap is het leukste aan het hebben van een eigen boerderij”, zegt Jan Herm. “Meerwaarde halen uit je eigen producten. Samen op pad gaan voor nieuwe kaasplanken bijvoorbeeld, in zulk soort dingen hebben we echt plezier. Dat we er met z’n allen zo gepassioneerd voor gaan om dit mooie bedrijf voort te zetten, daar haal je wel heel veel voldoening uit.”

Waar kaasfondue en educatie samensmelten
Vier generaties lang boert de familie Den Boer op de eeuwenoude boerderij aan de Steinsedijk in Haastrecht. Niek den Boer is er geboren en getogen. Nu staat hij samen met zijn vrouw Willemijn aan het roer van de melkveehouderij en kaasboerderij waar hij opgroeide. Tachtig procent van de melk wordt verkaasd naar ambachtelijke rauwmelkse boerenkaas. Met deze eigen kaas als hoofdingrediënt wordt bijvoorbeeld een authentieke kaasfondue van grootmoeders recept gemaakt. De winkel op eigen terrein staat strak in de lak. Van eigen boerderij vind je hier de klassieke Goudse boerenkaas van jong tot extra oud en de klassieke kaas met kruiden, maar liefst 18 soorten. “Het boerenleven is het mooiste wat er is”, zegt Willemijn. “Je werkt met levende dieren. Dat er ’s middags al mooie kazen worden gemaakt van de melk die we ’s ochtends van de koeien krijgen, is prachtig. Het is ons eigen bedrijf dus we bepalen samen onze koers en grijpen iedere uitdaging aan.” Niek glundert. “We willen zeker nog dertig jaar doorgaan” zegt hij. Willemijn vult aan: “We hebben nog zoveel toekomstplannen, dus dat hopen we natuurlijk allemaal te mogen bereiken!”
