Gegratineerde uiensoep met Goudse Boerenkaas

 

Lunchgerecht voor 4 personen. Serveer een kleinere portie als voorgerecht of juist een grotere portie, eventueel met extra toast, als maaltijdsoep (hoofdgerecht)

Ingrediënten

(4 personen)

Voor de bouillon (ca. 1½ liter):

  • 1 karkas van een kip, botten van 4 kippenbouten of 1 kippenbout
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 1 prei, grof gesneden
  • 1 winterwortel of 4 wortels, grof gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
  • evt. 4 tenen knoflook, gehalveerd
  • 3 takjes peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels

Voor de uiensoep:

  • 500 g (gepelde) uien (½ rode ui, ½ gewone ui)
  • 1 teen knoflook
  • 2 el Boerenboter
  • 1½ L kippenbouillon
  • 1 glas rode wijn
  • 4 takjes peterselie + extra om te garneren
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 el rode wijnazijn
  • 4 dikke stukken boerenbrood of stokbrood
  • ca. 100 g grof geraspte belegen Goudse Boerenkaas

Bereidingswijze:

Bouillon:

Doe de kip/botten in een pan. Voeg de ui, prei, wortel en bleekselderij en eventueel de knoflook toe. Voeg 2 liter water toe en breng op een hoog vuur aan de kook. Verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de kruiden en de peperkorrels toe. Zet het vuur laag en laat de bouillon minstens 2 uur met de deksel op de pan zachtjes trekken. Giet de bouillon boven een andere pan door een zeef. Verwijder de botten, groenten en kruiden. Laat de bouillon afkoelen en verwijder het vet aan de oppervlakte.

Tip: Maak eventueel direct een grote hoeveelheid bouillon en vries in porties in.

Uiensoep:

Snij de uien in dunne (halve) ringen en snipper de knoflook. Bak de uien met de knoflook al roerend ca. 20 min. op middelhoog tot hoog vuur in de boter tot ze bruin en zacht zijn en bijna gaan karamelliseren. Blus de uien af met de rode wijn, laat even koken en doe in een kookpan. Bind de peterselie, tijm en laurier bij elkaar met een touwtje. Voeg de bouillon en de kruiden toe en breng de soep aan de kook. Laat ca. 20 min. zachtjes koken en roer af en toe. Neem de kruiden uit de soep en breng op smaak met azijn en voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de oven voor en zet de grillstand aan. Bestrooi de stukken brood royaal met kaas en gratineer ze in de oven. Schep de soep in kommen, leg er een stuk kaastoast op en bestrooi met wat peterselie.

Bereiden: ± 40 min. (plus eventueel de tijd voor de bouillon, dit is niet nodig als je kiest voor bouillonblokjes).

Tip:

Weinig tijd? Gebruik dan kippenbouillon van bouillonblokjes.

One thought on “Gegratineerde uiensoep met Goudse Boerenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *