Cum Laude 2016 technische keuring

Cum Laude 2016 technische keuring
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 07/03/2016
13:00 - 15:30

Locatie
De Boerinn

Categorieën


De Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel – inclusief kaas – is de passie van elke zelfkazende / zelfzuivelende boer(-in). Tijdens de bekendmaking van de winnaars is de spanning onder de aanwezige boeren te snijden; voor hen voelt winnen als het behalen van olympisch goud.

De verkiezing begint met een technische keuring van alle deelnemende producten door professionele keurmeesters. Nieuw dit jaar is dat niet alleen de kaas, maar ook de overige boerderijzuivelproducten technisch worden gekeurd door officiële keurmeesters. Alle producten zijn afkomstig van melkveehouders uit het hele land, die allen de melk van hun eigen veestapel op de boerderij verwerken tot kaas en andere zuivelproducten. Geur en smaak zijn van doorslaggevend belang, maar de technische keurmeesters kijken ook naar andere aspecten. Voor kaas geldt bijvoorbeeld dat het uiterlijk van de kaas, de doorsnede en de consistentie (smeuïgheid of smerigheid) aspecten zijn die mede bepalend zijn voor de beoordeling. Alleen de producten die de technische keuring glansrijk doorstaan gaan door naar de volgende juryronde.

Cum Laude 2016 technische keuring is niet toegankelijk voor publiek. Persrelaties zijn wel van harte welkom; voor hen is dit een mooi schouwspel en een bijzondere ervaring om eens mee te maken, met de mogelijkheid voor interviews met professionele keurmeesters en het maken van foto’s en/of filmmateriaal.