Cum Laude verkiezing Boerenkaas en – zuivel

Cum Laude verkiezing boerenkaas en - zuivel

Vandaag is het dan zover! De technische keuring van 114 kazen en 52 zuivelproducten, allemaal door de boer en boerin op hun eigen boerderij gemaakt! Cum Laude is de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij en het jaarlijkse hoogtepunt in de branche. Dinsdag volgt juryronde 2, donderdag 10 maart is de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking.

Professionele keurmeesters beoordelen de kazen én de zuivelproducten. Alleen de producten die de technische keuring glansrijk doorstaan, gaan door naar de tweede juryronde: de proeverij door smaakdeskundigen. Zij beoordelen ook de inzendingen in de categorie ‘Kaas met een Verhaal’. Dat zijn de enige deelnemende producten die niet technisch beoordeeld worden; keurmeesters beoordelen immers altijd ‘blind’. Bij ‘Kaas met een Verhaal’ gaat het juist vooral om het hele productconcept, inclusief wat de boer en boerin daar zelf over vertellen, ook via etikettering e.d.

Het wordt een spannende dag: hoe is het niveau van de deelnemende producten dit jaar? En hoe verloopt de technische keuring van de boerderijzuivel? Het is de eerste keer dat ook de zuivel anders dan kaas door de keurmeesters beoordeeld wordt bij Cum Laude. Op regionale keuringen is hier al ervaring mee opgedaan, de keurmeesters zijn er speciaal voor getraind en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Ook voor de organisatie is het een extra uitdaging, met veel extra voorwerk. Alle producten moeten in transparante bakjes worden gedaan, voorzien van een keuringsnummer, ook nog eens per keurmeester. Want de producten moeten ‘blind’ beoordeeld worden, zonder dat bekend is van welke boerderij de producten afkomstig zijn. Alleen zo is een objectief oordeel mogelijk. Werk aan de winkel dus: op naar Kamerik!

 

One thought on “Cum Laude verkiezing Boerenkaas en – zuivel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *