Cum Laude; vanaf nu neemt de spanning toe…

Vorige week zijn de uitnodigingsbrieven verstuurd. Uitnodigingen aan de bijna 400 kaas- en zuivelboerderijen die Nederland nog telt. Zij zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij. Dat betekent dat vanaf nu de spanning weer gaat toenemen.

Spanning bij de Commissie Cum Laude: hoeveel deelnemers zullen zich dit jaar aanmelden? Hoe kunnen we de keuring en proeverij zo goed mogelijk laten verlopen? Het is toch elk jaar weer een heel gebeuren, het zorgvuldig opstellen van de reglementen voor deelname, het zoeken naar een geschikte locatie voor technische keuring, proeverij en prijsuitreiking, het aanschrijven van kaaskeurmeesters voor de technische keuring en smaakdeskundigen voor de proeverij, zorgen dat alles tijdens keuring en proeverij eerlijk en objectief verloopt, het voorbereiden van de feestelijke prijsuitreiking.

Spanning juist ook bij zelfzuivelende boeren en boerinnen: welke kaas zal ik inzenden voor deelname? Maak ik dit jaar misschien kans om zo’n felbegeerde Cum Laude trofee in ontvangst te nemen?

Cum Laude is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel – inclusief kaas – is de passie van elke zelfkazende / zelfzuivelende boer(-in). Tijdens de bekendmaking van de winnaars is de spanning onder de aanwezige boeren te snijden; voor hen voelt winnen als het behalen van olympisch goud.

Gisteren vroeg ik een kaasboerin of ze zich al had aangemeld voor deelname aan Cum Laude. “Nog niet”, zei ze, “maar ik weet al wel met welke kaas ik in elk geval mee ga doen. Ik heb hem al een tijdje geleden speciaal apart gelegd.” En eigenlijk wil ze ook wel eens weten hoe de jury de smaak van haar boerenyoghurt beoordeelt.

De komende weken zal op veel kaasboerderijen het praatje bij de koffie gaan over welke kaas ze ter keuring zullen aanbieden. Want de ene Boerenkaas is net weer anders dan die andere. En natuurlijk willen ze juist die kaas selecteren, die het meeste kans maakt op een prijs.

De aanmeldingen voor deelname aan de landelijke Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en zuivel van de boerderij beginnen binnen te druppelen. Ongetwijfeld zitten er weer mooie pareltjes tussen. We houden je op de hoogte via de website, Twitter (@boerderijzuivel) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *