Cum Laude, dé smaakwedstrijd voor zelfzuivelende boeren

Van de 20.000 boeren in Nederland met melkvee zijn er nog bijna 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken. Alle andere melk gaat naar de fabriek.

Echte Boerderijzuivel wordt altijd echt op de boerderij gemaakt, met de melk van het eigen vee. En dat geldt jammer genoeg niet voor alle zuivel waar het woord ‘boer’ in voorkomt. Daarom is er een keurmerk voor Echte Boerderijzuivel; dat is de garantie voor een echt boerderijproduct.

Het meest authentieke zuivelproduct van de boerderij is Boerenkaas. De bereidingswijze van Boerenkaas is zo bijzonder en uniek, dat niet alle kaas zomaar Boerenkaas genoemd mag worden. Er gelden strikte voorwaarden voor de bereiding op de boerderij en de te verwerken melk. Die moet afkomstig zijn van de eigen koeien, schapen of geiten. Bovendien mag de melk geen enkele behandeling hebben ondergaan; Boerenkaas is dus gemaakt van ‘rauwe’ melk.

Juist met het oog op de enorme variatie in smaak en de veelzijdigheid in soorten product van alle verschillende boerderijen, is er jaarlijks de verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij.

Boeren uit heel Nederland kunnen meedoen aan de Cum Laude verkiezing. Boerderijzuivel – inclusief kaas – is de passie van elke zelfkazende / zelfzuivelende boer(-in). Winnen tijdens de landelijke verkiezing is een enorme prestatie. Wij hopen dat heel veel boeren de uitdaging aangaan om deel te nemen aan Cum Laude met de producten die zij met veel toewijding op hun boerderij geproduceerd hebben. Oude rotten in het vak en startende boeren, bekende en minder bekende gezichten, iedereen is welkom om deel te nemen.

Denk je dat jouw favoriete kaas-/zuivelboerderij zulke lekkere producten maakt dat die kanshebber is? Informeer even bij de boer of boerin of ze zich al hebben aangemeld. Want wat is er nou leuker dan wanneer jouw boer Cum Laude winnaar wordt?

We houden je op de hoogte over de Cum Laude verkiezing via de website, Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

4 thoughts on “Cum Laude, dé smaakwedstrijd voor zelfzuivelende boeren

    1. De data voor Cum Laude 2015 staan al vermeld in de agenda: op 16 maart is de technische keuring, op 17 maart de proeverij door smaakdeskundigen en op 19 maart volgt de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking. We kijken er al weer naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *