Wat zijn de Cum Laude Awards?

Verkiezing zelfzuivelende boeren

Elk jaar komen alle boerderijzuivelaars bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste boerderijzuivelproducten: De Cum Laude Awards. De enige landelijke verkiezing voor zelfzuivelende boeren die op ambachtelijke manier hun kazen en andere zuivel maken op de boerderij. Uiteraard is het spannend om mee te doen, maar het is ook gezellig. Het is altijd een ‘boerenfeestje’, een leuke gelegenheid voor de boeren om collega’s te spreken.

Kaaskeurmeesters

Honderden kazen worden met zorg uitgezocht door de deelnemende kaasboeren en vervolgens in de volgende hoofdcategorieën ingedeeld: Boerenkaas, Kaas van de boerderij, Ambachtelijke bereiders.

Binnen deze categorieën gaan de kaasmakers met elkaar de strijd aan. De kazen worden gekeurd door kaaskeurmeesters in groepjes van twee. Deze keurmeesters kijken naar verschillende aspecten: Uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld), consistentie (is de kaas lekker smeuïg), maar het allerbelangrijkste is uiteraard de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door een culinair panel: journalisten, koks en vinologen. Deze scores samen bepalen de uiteindelijke winnaars.

_MG_0635

De mooiste zuivelproducten

De verkiezing van de zachte kazen en de vloeibare zuivel vindt in het najaar plaats. Deze verkiezing is in 2016 geleidelijk ontstaan doordat er steeds meer diverse producten gemaakt werden binnen de boerderijzuivelsector. Dit heeft gezorgd voor een jonge verkiezing, vol met enthousiaste zuivelaars die de mooiste producten maken en weer nieuwe producten ontwikkelen. Deze groeiende en dynamische groep zuivelaars verdiende een eigen verkiezing, die plaatsvindt tijdens de Foodspecialiteitenbeurs Houten.