Brussel en Boerenkaas

Ik hoor je al denken: wat heeft Brussel met Boerenkaas te maken? Heel veel, en dat is de reden dat het eerste blog op deze website aan dit onderwerp is gewijd. Want Brussel is heel belangrijk voor de Boerenkaas. Niet alleen omdat de Europese Commissie nu al voor de tweede keer op rij een driejarige campagne meefinanciert voor de generieke promotie van boerderijzuivel (en dus ook van Boerenkaas). Maar vooral omdat De Europese Unie in 2007 heeft besloten dat de bereidingswijze van Boerenkaas zo bijzonder en uniek is, dat niet alle kaas zomaar Boerenkaas genoemd mag worden.

Die naam is alleen maar toegestaan voor kaas die echt op de boerderij bereid is, met de melk van (grotendeels) de eigen koeien, schapen of geiten. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, moet die melk ook nog eens aan strenge eisen voldoen. Want voor de bereiding van Boerenkaas mag de melk niet verhit zijn; Boerenkaas wordt dus gemaakt van ‘rauwe’ melk. Rauwe melk is melk in de meest pure vorm. Daardoor zitten alle smaakeigenschappen van de melk in de kaas. En dat proef je: Boerenkaas heeft een hele volle en krachtige smaak. De boer en boerin werken heel zorgvuldig en schoon en er zijn vaak controles, die heel streng zijn. Dat is goed, want de boer, boerin en Brussel vinden het natuurlijk heel belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van deze lekkere kaas. Zo’n mooi product als Boerenkaas mag natuurlijk niet verloren gaan. Daarom zijn de boerenkaasmakers zo blij met de Brusselse erkenning als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Als je daar echt alles over wilt weten, lees dan het volledige GTS-dossier.

Wist je dat de Boeren-Leidsekaas met sleutels bovendien door de Europese Unie erkend is met een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB)?

En dan tenslotte nog een tip voor een heerlijk gerecht van Brussels lof met Boerenkaas: witlof met ham en kaas uit de oven. Een heerlijke klassieker.

One thought on “Brussel en Boerenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *