Boeren graskaas: zeker weten authentiek

Boeren graskaas: zeker weten authentiek

Woerden staat op zaterdag 4 juni in het teken van dé Woerdense Graskaasdag. Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van juni de eerste graskaas van het jaar geveild. In Woerden hebben we het dan over Boeren graskaas. Want dan weet je tenminste zeker dat het echte Boerenkaas èn echte graskaas betreft. In Woerden vieren we een uniek kaasfeest dat thuishoort in het rijtje culinaire tradities als het eerste vaatje haring of de Beaujolais Primeur.
De graskaasdag begint met de aanvoer van kazen naar de markt op kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer tractoren. De stoet vertrekt tegen 10 uur in de ochtend van de Emmakade, rijdt een rondje door de stad en stopt op het Kerkplein. Daar wordt de handel te kijk gezet en onder voorzitterschap van burgemeester Victor Molkenboer gekeurd. Deskundig commentaar wordt geleverd door kaaskeurmeester/publicist Jos van Riet. Om 11 uur wordt het ‘boerengoud’ aan de man gebracht door veilingmeester Jacques de Koning.

Speciaal voor het graskaas seizoen is er weer een leuke receptkaart beschikbaar. Op de receptkaart voor juni vind je een recept waarin deze primeur smakelijk is verwerkt: gevulde courgettes met risotto, Boeren graskaas, tomaat, een sjalotje en oude Boerenkaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *