Zuivel en gezondheid

In zuivel zitten heel veel goede voedingsstoffen. Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze moet het gebruik van melk en melkproducten bij vrijwel de gehele Nederlandse bevolking gestimuleerd worden, met name bij de leeftijdsgroep tot 18 jaar en bij ouderen en bovendien bij alle vrouwen (van welke leeftijd dan ook). Melk en melkproducten zijn vooral belangrijk omdat er eiwit, calcium en B-vitamines in zitten. Zo levert 450 ml halfvolle melk 66% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B2 en 64% van de ADH vitamine B12. Bovendien krijg je met 450 ml halfvolle melk ook nog eens 55% van de ADH calcium en 29% van de ADH eiwit binnen.

En dan zit er ook nog eens vitamine D in ondere andere boter, volle melkproducten en kaas. Ons lichaam kan zelf vitamine D maken in de huid, onder invloed van zonlicht. Maar vitamine D zit ook in voeding. Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine. Dat betekent: hoe vetter het product, hoe meer vitamine D erin zit. Er zit dus meer vitamine D in volle melk dan in halfvolle melk. En meer in volvette (48+) kaas dan in 20+ kaas.

Wil je meer informatie over de gehaltes aan voedingsstoffen in zuivel, kijk dan eens op de website van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Juist omdat er in melk en melkproducten zo veel goede voedingsstoffen zitten, hebben Nederland, Duitsland en Ierland de Europese Commissie gevraagd om mee te betalen aan de promotiecampagne Discover Farmhouse Dairy / Cheese. Met deze campagne – gefinancierd met steun van de Europese Unie – willen de initiatiefnemers kinderen, vrouwen en ouderen stimuleren meer boerderijzuivel te gebruiken. Meer over de EU-campagne lees je op de internationale website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *