Wereldmelkdag: stilstaan bij de rol van melk

Vandaag is het al weer de vijftiende wereldmelkdag. In 2001 nam de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) het initiatief om wereldwijd alle aspecten van melk onder de aandacht te brengen en even stil te staan bij de onmisbare rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven. Vóór 2001 was er al een aantal landen dat op 1 juni een nationale melkdag organiseerde.

Melk en alles wat ervan is afgeleid; de zuivelindustrie neemt een vooraanstaande plaats in in de Nederlandse economie. En de koe willen we niet meer wegdenken uit het Nederlandse landschap, die hoort daar gewoon in thuis. Er komt steeds meer aandacht voor melk in de meest pure vorm en de verschillen in smaak, die daarin te proeven zijn. Verschillen in smaak, afhankelijk van seizoen, voederrantsoen en van koeienras. En wat te denken van melk van schapen, geiten of buffels? Wat zijn de voors en tegens van rauwe melk? Mag verzadigd vet juist wel of juist niet? En hoe zit dat dan met de nu weer volop actuele graskaas; daarin zouden meer onverzadigde vetten zitten. Want graskaas wordt gemaakt van weidemelk, waarvan  men zegt dat die meer onverzadigde vetten en CLA (linolzuur) bevat. Als verzadigd vet weer mag, eet je graskaas niet om (vermeende) gezondheidsoverwegingen, maar puur en alleen vanwege de heerlijk zachte en romige smaak en structuur.

Hoe dan ook: de boeren die zelf op hun eigen boerderij de melk van hun koeien, schapen of geiten verwerken tot kaas en andere boerderijzuivel, van volle melk tot boerenboter, van boerenkarnemelk tot roomyoghurt, zij ontvangen je graag op hun boerderij en vertellen je open en eerlijk over de keuzes die zij maken op hun eigen bedrijf. Ze vertellen je hun persoonlijke verhaal over de dieren op hun boerderij, de melk die de koeien, geiten of schapen geven en de manier waarop de boer en boerin daar op hun eigen boerderij zuivelproducten van maken. En die melk, boerenkaas en andere zuivel, die smaakt vooral heel erg lekker.

En mocht je mee willen praten over de rol van zuivel in ons leven, over de toekomst van de zuivelsector nu de Europese Unie sinds 1 april geen melkquotum meer kent, of de film The Moo Man willen zien, kom dan op vrijdag a.s. (5 juni) naar het Food Filmfestival in Groningen. Thema: Melk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *