Van de Voort Agrarisch Ondernemer 2016

Van de Voort Agrarisch Ondernemer 2016

Jan Dirk, Peter en Irene van de Voort zijn donderdag 31 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam, ontvingen de melkveehouders en kaasmakers uit Lunteren in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van €12.500.

Ook in 2009 was er al een boerenkaas maker die deze fantastische prijs in de wacht sleepte: toen waren het Sjaak en Karin van Veen van Kaasboerderij van Veen. Zij werden uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2009.

Uit het juryrapport van De Groote Voort:

“Maatschap De Groote Voort is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jersey-koeien is geënt op smaak; van grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt van smaakkazen veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend.

De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap De Groote Voort is innovatief. De maatschap werkt met Wageningen UR eigen concepten uit, zoals de natuurkorst. Met een eigen constructie zoeken zij een weg op de overbelaste grondmarkt. De kalfjes vinden via een apart kanaal afzet in speciaalzaken.

De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar deze wordt ruimschoots goedgemaakt met de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen.

De Groote Voort heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *