Rotteveel Boerenkaas volgens kinderjury lekkerste Cum Laude kinderkaas

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Elke kaas smaakt anders, zelfs als ze er aan de buitenkant hetzelfde uitzien. Dat komt doordat op elke boerderij net even anders wordt gewerkt: een ander ras koeien, ander voer voor de beesten, een eigen ‘geheim’ recept van de boer of boerin. De winnende Cum Laude producten zijn in twee juryrondes gekozen: eerst beoordeelden professionele kaaskeurmeesters alle deelnemende kazen, vervolgens was er een jury van smaakdeskundigen. De winnaars, met categorieprijzen voor verschillende soorten kaas en andere zuivel, werden op 19 maart bekendgemaakt. Vandaag was het laatste woord aan de kinderjury: zij kozen uit alle winnende kazen de lekkerste Cum Laude kinderkaas. De Goudse Boerenkaas van boer Erik Rotteveel is volgens de kinderjury de allerlekkerste!

Jongens en meisjes van 8 tot 13 jaar konden zich aanmelden als kinderjurylid. Zij hebben op 1 april les gehad van een professionele kaaskeurmeester en een smaakdeskundige: waar moet je op letten bij het keuren van kaas? En hoe kan je de verschillende kazen onthouden bij het keuren? Hoe geef je een cijfer?

De kinderjury proefde op 4 april bij Boer en Goed in Zoeterwoude alle Cum Laude winnende kazen: Goudse kazen in verschillende leeftijden, kazen met en zonder kruiden, van koemelk en van geitenmelk, uit rauwe melk en uit gepasteuriseerde melk. De favoriete kinderkaas van Erik Rotteveel is gemaakt in september 2014 en heeft een gewicht van maar liefst 20 kg. De kaas werd door de technische keurmeesters eerder beloond met 92 punten, het gemiddelde cijfer van de volwassen smaakdeskundigen was een 9,2. De volwassen jury roemde de heerlijke balans van aardse tonen, pikante draagvlakken, bittertjes en kruidjes. Ook bespeurde de jury een bloemige geur die deed denken aan walnoten. Wat een mooie kaas! De kinderjury vond deze kaas vooral zo lekker omdat die gewoon zo lekker smaakt, subtiel en toch robuust, met een heerlijke geur en: hij hapt zo lekker smeuïg weg!

Gelijktijdig kon het aanwezige publiek kennismaken met de Cum Laude boeren en boerinnen en proeven van hun winnende Boerenkaas, boerenboter, boerenyoghurt en boerenkarnemelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *