Record deelname boeren met kaas en zuivel aan Cum Laude

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Zuivel van de boer staat voor authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Seizoen, voerrantsoen van het vee en de hand van de boer of boerin zijn belangrijk voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

Nederland telt ongeveer 18.000 boerderijen met melkvee. Daarvan zijn er nog 380 waar de boer en boerin zelf zuivel maken, met de melk van hun eigen vee. Alle andere melk gaat naar de fabriek. Op 234 van die 380 boerderijen maken de boer en boerin Goudse Boerenkaas. Een aantal boerderijen heeft zich volledig gespecialiseerd in zuivelproducten als boerenyoghurt, boerenboter en boerenkarnemelk, anderen maken zowel kaas als andere zuivelproducten.

Dit jaar doen er maar liefst 97 boeren mee aan de landelijke Cum Laude verkiezing, met in totaal 197 deelnemende producten. Daarmee breekt Cum Laude 2015 alle records; nog nooit eerder sinds de start van de landelijke verkiezing, nu al weer 27 jaar geleden, waren er zoveel deelnemende boeren en producten.

De beide juryrondes voor Cum Laude 2015 vinden plaats op 16 en 17 maart a.s. De bekendmaking van de winnaars is op 19 maart. Dan weten we dus welke boeren zich winnaar Cum Laude 2015 mogen noemen.

We houden je op de hoogte over de Cum Laude verkiezing via deze website, Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *