Graskaasdag Woerden: officiële start nieuw seizoen

De officiële en feestelijke start van het graskaasseizoen is op 7 juni. Tijdens de Graskaasdag in Woerden zijn er allerlei feestelijkheden, waaronder de veiling van een hele grote graskaas. Natuurlijk kan je tijdens de Graskaasdag volop Boeren graskaas proeven.

In het voorjaar gaan de koeien weer naar buiten. ’s Winters staan ze op stal, niet omdat het buiten te koud is voor de koeien, die kunnen daar prima tegen, maar omdat er dan te weinig gras groeit. Als het gras weer goed begint te groeien, mogen de koeien lekker de wei in. Ze smullen van het jonge, verse, malse gras en geven heerlijke melk. Die melk levert heerlijke, zacht romige kaas, met een prachtige gele kleur. Die mooie gele kleur is te danken aan het hoge gehalte aan caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus.

Na een zachte winter gaan de koeien eerder de wei in dan na een strenge winter, de ene boer zet de staldeuren sneller open dan de andere. Dan is er nog minimaal 4, liever 5 weken nodig om de kaas te laten rijpen, pas daarna is de graskaas lekker vol en romig van smaak. Dankzij de vroege lente is er op diverse plaatsen al graskaas verkrijgbaar. Maar de start van het nieuwe graskaasseizoen vieren we op 7 juni in Woerden.

Graskaas is heerlijk op een boterham, een broodje gezond of een tosti. En om de start van het graskaasseizoen in te luiden, hebben we een nieuw recept voor een pittige kaasdip van Boeren graskaas met chips (of stokbrood) en groenten. Een lekker fris voorafje of borrelhapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *