Dit zijn de winnaars Cum Laude 2015

Kaasboerderij Van Eijk (Vlist) en VOF M.L. van Ruiten (Kaag) zijn de landelijke winnaars Cum Laude met respectievelijk lekkerste Goudse Boerenkaas en lekkerste boerderijzuivel

Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) is winnaar ‘kaas met een verhaal’ met Boeren Goudse Oplegkaas en De Mekkerstee (Ouddorp) is winnaar ‘overige categorieën kaas’ met geitenkaas

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen.

De winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk is volgens de jury van smaakdeskundigen echt een topper. De jury gaf een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kg. De jury roemt de geur van deze kaas, die enigszins doet denken aan hooi. En dan de smaak van deze kaas, waar echt alles in zit: zoet, zuur, zout en bitter, en dat alles mooi in balans, tot in de perfectie. Romig tot de laatste hap.

Op een eervolle tweede en derde plaats eindigden Gebr. Van der Plas (Sassenheim) en Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering).

Goudse Boerenkaas is de soort die op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland telt gemaakt wordt.

Naast Goudse Boerenkaas zijn er veel andere soorten kaas die echt op de boerderij bereid worden. Ook die kazen zijn gekeurd tijdens de jaarlijkse Cum Laude wedstrijd.

Winnaar in de categorie ‘kaas met een verhaal’, waarbij niet alleen de smaak, maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij bepaalt wie de winnaar is, zijn Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk (Rijpwetering). Zij overtuigden de jury met hun Boeren Goudse Oplegkaas, met een fantastische presentatie; het verhaal achter de kaas laat de passie van de kaasmaakster zien. De smaak van de 2,5 jaar gerijpte kaas is een balans van eiwitkristallen, fruit en smedigheid.

De Mekkerstee (Ouddorp) is winnaar ‘overige categorieën kaas’. Hun geitenkaas werd door de jury gekarakteriseerd als een echte smulkaas, die geeft wat je verwacht en waaraan alles klopt. De smaak van deze superkaas is mondvullend met een mooie complexiteit, iets nootachtig en met een aangenaam zoetje.

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is VOF M.L. van Ruiten (Kaag) met hun boerenboter. In deze categorie zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren vind je hier.  Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

Op zaterdag 4 april krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan. Deze Cum Laude proeverij vindt plaats bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.

Een overzicht van alle prijswinnaars Cum Laude 2015 in de verschillende categorieën:

Goudse Boerenkaas (gemaakt in 2014):

 1. Kaasboerderij Van Eijk (Vlist)
 2. Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
 3. Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering)

Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)

Overige categorieën kaas (overall winnaar): De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas

Boeren-Leidse kaas: De Sophiahoeve (Warmond)

Oude Goudse Boerenkaas: Gebr. Van der Plas (Sassenheim)

‘Kaas van de boerderij’: Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)

Kruidenkaas: De Ruurhoeve (Hoogeloon)

Boerderijzuivel:

 • Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
 • Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
 • Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
 • Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse aardbeien en rabarber.

2 thoughts on “Dit zijn de winnaars Cum Laude 2015

 1. Lieve mensen,
  Na gisteren met afgrijzen de koeien/melk docu gezien te hebben op de tv, waar me duidelijk werd dat de koe-in-de-wei campina fabriek niet staat voor wat het belooft, heb ik vanmorgen voor t eerst jullie melk mee naar huis genomen van de Emté in Reusel. En toen stond ik bij de boter en de slagroom en ik voelde me zo verloren want dat was er niet van jullie bedrijf. Hebben jullie soms in de regie Reusel/Bladel andere winkels waar ik meer van jullie produkten kan verkrijgen? En ik ben ook in voor diervriendelijke kaas en eieren, maar ik weet hier in de buurt geen winkel. ik rijd al van Oud-Turnhout helemaal naar Reusel voor verse dagmelk want dat hebben ze niet veel in België.

  Een berichtje van jullie is welkom en ik ben ook geïnteresseerd in andere berichten over jullie bedrijf.
  Blij dat ik jullie gevonden heb en ik wens jullie veel succes toe.
  Hartelijke groet,

  Francine graafmans – Immink
  Oud-Turnhout
  België

  1. Dag Francine,
   Mooi om te horen dat u echt de moeite wilt doen voor diervriendelijke zuivel inclusief kaas. Uit uw bericht blijkt niet duidelijk van welk bedrijf u melk heeft meegenomen. Daarom is het ook lastig aan te geven waar u boter, slagroom en/of kaas zou kunnen aanschaffen. Wel is het zo dat de meeste boerderijzuivelaars diervriendelijkheid omarmen. U noemt in uw mail Bladel; daar is onder andere Kaasboerderij De Hooiberg gevestigd. Zij maken prijswinnende Goudse Boerenkaas en een mooi assortiment zuivel (waaronder boter) met de melk van hun eigen koeien op hun boerderij en verkopen dit o.a. in hun boerderijwinkel:

   http://boerderijzuivel.nl/locaties/kaas-en-broodboerderij-de-hooiberg/

   Veel succes gewenst met uw zoektocht naar diervriendelijke zuivel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *