Cum Laude verkiezing kaas en zuivel van de boerderij

Cum Laude verkiezing kaas en zuivel van de boerderij

Het aftellen is begonnen tot de landelijke Cum Laude verkiezing kaas en zuivel van de boerderij. Nog 9 dagen! En dan leveren de deelnemende boeren aan Cum Laude hun producten in. Cum Laude is de landelijke verkiezing om de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij.

Ook dit jaar zijn er weer veel aanmeldingen: 93 boeren die op hun eigen boerderij kaas en/of andere zuivel maken, van de melk van hun eigen koeien, schapen of geiten, kijken reikhalzend uit naar de landelijke keuring en proeverij. Zij zijn reuze benieuwd hoe hun producten ‘het doen’ vergeleken met die van hun collega’s. En natuurlijk hopen de deelnemers dat zij met één van hun producten de felbegeerde ‘Cum Laude titel’ in de wacht slepen.

De categorie waarin traditiegetrouw de meeste aanmeldingen zijn, is de Goudse Boerenkaas (GTS), gemaakt van koemelk, helemaal puur, dus zonder verdere toevoegingen. Dit is de soort die op ruim 90% van de 249 kaasboerderijen die Nederland nog telt, gemaakt wordt.

Dit jaar is er bovendien extra aandacht voor de boerderijzuivel, anders dan kaas. Voor het eerst sinds de landelijke Cum Laude verkiezing, worden deze producten nu ook technisch beoordeeld door keurmeesters. Die hebben daarvoor een speciale training gevolgd, want het technisch keuren van boerenboter, -karnemelk, -yoghurt en andere zuivelproducten, is toch weer iets heel anders dan het technisch keuren van kaas. Alleen de zuivelproducten die als ‘eerste soort’ worden beoordeeld door de technische keurmeesters, gaan door naar de tweede juryronde, dat is de proeverij door smaakdeskundigen. Daarmee verloopt de verkiezing voor Cum Laude boerderijzuivel nu precies hetzelfde als de verkiezing van de lekkerste kazen van de boerderij.

Zal het door deze nieuwe opzet van de beoordeling van de zuivel komen? Zeg het maar, maar in elk geval zijn er dit jaar weer meer aanmeldingen voor zuivelproducten anders kan kaas: 27 boeren hebben zich ingeschreven voor deelname met in totaal 54 boerderijzuivelproducten. Voor 8 boerenbedrijven geldt, dat zij uitsluitend deelnemen met zuivelproducten anders dan kaas; zij hebben zich meer gespecialiseerd in de bereiding van (vloeibare) zuivel.

Bij Cum Laude gaat het de deelnemende boeren niet alleen maar om het winnen. De landelijke verkiezing is daarnaast een nuttig instrument om feedback te krijgen op de smaak van hun producten. Naast de technische beoordeling, geven smaakdeskundigen waardevolle feedback, waarmee de zelfzuivelaars hun voordeel kunnen doen. En dan is er natuurlijk de bekendmaking van de winnaars met de feestelijke prijsuitreiking, een spannende en gezellige middag, waar alle ruimte is om collega’s te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Nog even de data voor Cum Laude 2016 op een rij:

  • 3 maart: boeren leveren hun Boerenkaas en andere kaas / zuivel in voor deelname aan Cum Laude 2016.
  • 7 maart: technische keuring in 10 categorieën (6 voor kaas en 4 voor zuivel).
  • 8 maart: proeverij door smaakdeskundigen in 11 categorieën. ‘Kazen met een Verhaal’ kunnen niet ‘blind’ geproefd worden, daarom geen technische keuring voor deze categorie.
  • 10 maart: bekendmaking van de winnaars met feestelijke prijsuitreiking.
  • 19 maart: Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude. Je bent van harte welkom op zaterdag 19 maart van 12.30 tot 14.30 in de Fenix Food Factory in Rotterdam om kennis te maken met de winnende boeren en hun producten.

We houden je op de hoogte via deze website, op Twitter, EchteBoerderijzuivel (#CumLaudeNL) en op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *