Cum Laude, Fort Wierickerschans, water en zuivel

Verscholen aan de Oude Rijn, midden in het Groene Hart, ligt Fort Wierickerschans. Dit fort is in 1673 gebouwd als onderdeel en versterking van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een uniek en relatief gaaf restant van de Oude Hollandse Waterlinie. In de 19e eeuw werd de waterlinie meer naar het oosten verlegd. Fort Wierickerschans kreeg ook voor deze Nieuwe Hollandse Waterlinie een functie, namelijk als kruit- en munitiedepot. In de tweede helft van de 20e eeuw verloor het fort zijn militaire functie, nu is het een Rijksmonument.

Fort Wierickerschans ligt in het Groene Hart, tussen Bodegraven en Woerden, waar de Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie elkaar kruisten. Er liggen 2 waterwegen in de directe omgeving: de Enkele en de Dubbele (of Grote) Wiericke). Ze zijn ooit aangelegd voor de afwatering van de Oude Rijn.

Dit jaar vindt de landelijke Cum Laude verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij plaats op deze historische locatie. Een mooie en passende plek voor een mooi evenement. Want water is de reden van het fort op deze locatie, maar ook de reden van een gebied vol zuivelaars. In het waterrijke Groene Hart kon alleen maar gras groeien. Daarop werden koeien gehouden, de melk van de koeien werd op de boerderij verwerkt tot kaas en andere zuivel. Nog steeds is het Groene Hart de regio waar de meeste kaas- en zuivelboerderijen gevestigd zijn. Samen met hun collega’s uit heel Nederland nemen zij deel aan de Cum Laude verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij.

We houden je op de hoogte over de Cum Laude verkiezing via de website, Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *