Boerenkaas, goud en dieven

Boerenkaas, goud en dieven

Het is toch te zot voor woorden… Mensen hebben andermans eigendommen gewoon te respecteren. In plaats daarvan worden er steeds meer kaasboeren de dupe van diefstal. De dieven hebben het voorzien op hun goudgele kazen. Goudse Boerenkaas is bij dieven bijna meer in trek dan goudstaven. En kaasroof in plaats van Kunstroof. Het moet niet gekker worden….

Nu de media er zo veel aandacht aan hebben besteed, kunnen we er op onze eigen website natuurlijk ook niet meer omheen. Al langer waarschuwde de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders de zelfkazende leden om op te passen voor criminelen die zeer professioneel te werk gaan. Dat gebeurde in het vakblad De Zelfkazer en in nieuwsbrieven aan de leden. Inmiddels heeft de nationale en internationale pers royaal aandacht besteed aan de serie diefstallen van Boerenkaas uit de opslagruimtes van kaasboerderijen. NRC, AD Algemeen Dagblad, het Parool, talloze regionale dagbladen, NOS journaal, NPO 1, Hart van Nederland, BNR Radio, meerdere lokale en regionale omroepen, allemaal besteedden ze aandacht aan de opmerkelijke diefstallen van Boerenkaas.

Wij hebben oprecht te doen met de gedupeerde boerengezinnen. et veel zorg, toewijding en passie wijden zij zich aan de productie van kwalitatief zeer hoogstaande ambachtelijke producten. Ze verzorgen de kazen dagelijks. En dan komt er een stelletje criminelen die er op zo oneerlijke wijze met de buit vandoor gaat. Waardoor de boer ‘gaten’ heeft in de eigen voorraad (kaas moet rijpen; je kunt niet zo maar even belegen of oude kazen maken, voordat kaas van ‘jong’ rijpt tot ‘oud’ of ‘overjarig’, daar gaan maanden of zelfs jaren overheen….). Niets is vervelender dan ‘nee’ moeten verkopen aan je vaste klanten….

Laten we hopen dat de landelijke publiciteit ertoe leidt dat de dieven zich voortaan wel 2x achter hun oren krabben en onze kaasboeren en -boerinnen met rust laten. Want één ding is zeker: de boeren laten zich na al deze incidenten echt niet meer zo maar de kaas van het brood eten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *