Boeren met kaas en zuivel naar Gouda voor Cum Laude

Deze week leveren 97 boeren hun zorgvuldig geselecteerde zelfgemaakte kaas en andere zuivel in voor deelname aan Cum Laude. Deze landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de branche. Elke deelnemer hoopt een prijs in de wacht te slepen; een Cum Laude trofee is een kroon op het werk en een eerbetoon aan het vakmanschap van de boer en boerin.

Donderdag 12 maart a.s. gaan de deelnemende boeren met hun kaas of zuivel naar Gouda. Daar leveren zij hun kaas aan bij De Producent aan de Kattensingel. De Producent is een coöperatieve handelsvereniging, waar een grote hoeveelheid Boerenkaas van de aangesloten leden ligt opgeslagen. De Producent heeft uitstekende faciliteiten om de ingeleverde kazen en overige zuivelproducten onder de juiste condities te bewaren tot het moment waarop de keurmeesters en smaakdeskundigen hun oordeel over de producten gaan vellen. Op maandag 16 maart worden de deelnemende producten van De Producent in Gouda naar Boerderij de Boerinn in Kamerik vervoerd, waar de beide juryrondes en de prijsuitreiking plaatsvinden.

Deze week komt het er dus op aan voor de boeren: met welke Boerenkaas maak ik de meeste kans om de wedstrijd te winnen: wordt het die mooie septemberkaas of kies ik voor die lekkere, net iets meer gerijpte kaas die ik in april gemaakt heb? Welke kruidenkaas pak ik nou precies van de plank voor deelname aan Cum Laude? Is mijn boerenyoghurt helemaal zoals ik hem hebben wil? Zal ik mijn boerenboter van vandaag inleveren, of maak ik morgen nog een keer boter?

Anders dan bij een zuivelproduct als boter, karnemelk, yoghurt, kwark of vla, is het bij een hele kaas wat lastiger voor de boer en boerin om vooraf te ‘weten’ of ze de goede keuze maken; ze kunnen er moeilijk een stukje vanaf snijden om zelf te proeven. Vaak snijden ze daarom vooraf een ‘zusje’ aan van de kaas waarmee ze willen deelnemen. Per dag kan de kaas die de boer en boerin maken immers anders uitvallen; een kaas van dezelfde dagproductie geeft over het algemeen een goede indicatie over het ‘zusje’ dat de strijd moet gaan winnen.

Dus, boeren en boerinnen: kies zorgvuldig het product waarmee je Cum Laude hoopt te winnen! Veel succes gewenst!

We houden je op de hoogte over de Cum Laude verkiezing via deze website, Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

2 thoughts on “Boeren met kaas en zuivel naar Gouda voor Cum Laude

  1. Altijd gezellig om mee te doen aan een kaaskeuring. Al die trotse kaasmakers onder elkaar geeft natuurlijk veel stof tot praten.

    Ik doe mee met Kobunder Rinse Geit, in de categorie ‘kaas-met-een-verhaal’. De Rinse Geit is een biologische geitenkaas met een natuurkorst, ingesmeerd met karamel, die ik maak van Rinse Appelstroop. De kaas rijpt minimaal een half jaar in een turfschuur. Dit is een gerestaureerde aardappelschuur met een rieten kap en de wanden zijn geïsoleerd met een dikke laag turf. In de turfschuur heerst een vochtig klimaat met voldoende luchtstroom waardoor een soort natuurlijke ‘grotrijping’ plaatsvindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *