Bij de boer over de vloer

Bij de boer over de vloer. Dat staat op de nieuwe kaart waarmee boeren en boerinnen je uitnodigen voor een Boerderij-Beleving op hun eigen kaas- of zuivelboerderij. Uitnodigingskaart niet ontvangen? Ook dan ben je van harte welkom!

Op zo’n 25 kaas- en zuivelboerderijen in Nederland kan je deelnemen aan een Boerderij-Beleving. En dankzij steun van de Europese Unie is deelname aan zo’n leuke en leerzame Boerderij-Beleving nog helemaal gratis ook! Niet alleen in Nederland, ook in Ierland kan je terecht voor een ‘farm visit’ en in Duitsland ben je welkom voor een ‘Hofbesuch’. Dus mocht je in de herfstvakantie toevallig in Duitsland of in Ierland zijn, dan kan je ook daar een bezoekje brengen aan een kaas- of zuivelboerderij. Kijk op de campagnewebsite ‘Discover Farmhouse Dairy / Cheese’ voor meer informatie. Blijf je in Nederland, dan kan je in de herfstvakantie op meerdere boerderijen terecht. De hele maand oktober is er – speciaal voor Oktober Boerenkaasmaand – een ruim aanbod van Boerderij-Belevingen. Hieronder lees je wat je kunt verwachten als je ‘bij de boer over de vloer’ bent.

Bij de boer over de vloer 210De boer en boerin ontvangen je voor een 2 uur durend programma waar je van alles ontdekt over het boerenleven. Ze vertellen je hun verhaal van het leven op hun eigen boerderij. Samen met de boer of boerin neem je een kijkje bij de koeien, geiten of schapen die voor de melk zorgen. Met een beetje geluk zie je een pasgeboren kalfje. Want jong leven is nodig; zonder geboortes op de boerderij is er immers geen melk. En die melk, die gebruiken de boer en boerin op de kaas- en zuivelboerderij om er heerlijke boerderijzuivel van te maken: kaas, boerenkarnemelk, boerenboter, boerenyoghurt of andere zuivel van de boerderij. De echte Boerenkaas is extra bijzonder, omdat die gemaakt wordt van rauwe melk. Dat is melk die niet verhit is. Boerenkaas is zo speciaal, dat het product door de Europese Unie beschermd is als een ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Sommige boeren maken trouwens ook rauwmelkse boerenboter. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, dat vertellen de boer en boerin je graag tijdens een rondleiding over het bedrijf. Je neemt dus ook een kijkje in de kaas- of zuivelmakerij. En ‘bij de boer over de vloer’ is niet compleet zonder proeverij. Want natuurlijk proef je ook van de lekkere producten die de boer en boerin zelf gemaakt hebben, op hun eigen boerderij, van de melk van hun eigen koeien, schapen of geiten.

Neem gerust je kinderen of kleinkinderen mee naar de boerderij. Voor hen is zo’n bezoek aan een kaas- of zuivelboerderij een echte beleving! Ze krijgen de kans om zelf actief aan de slag te gaan: de stal aanvegen, kalfjes voeren, zelf boter en karnemelk maken of kazen keren op de planken, de boer en boerin verzinnen elke keer wel weer een leuke taak om de kinderen aan het ‘werk’ te zetten. Je zult zien dat leeftijd geen rol speelt: jong of oud, iedereen gaat na afloop enthousiast naar huis. Met een tasje met aankopen uit de boerderijwinkel om thuis lekker na te genieten. En natuurlijk met een uitnodigingskaart ‘bij de boer over de vloer’, om ook anderen te laten weten hoe leuk deelname aan zo’n Boerderij-Beleving is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *